• شماره خبر : 2368۲۸ ۹۷
  • تاریخ انتشار : دوشنبه, ۲۵ خرداد
  • این صفحه را چاپ کن
  • خنك نگه داشتن گاو خشك حلقه مفقوده مديريت تنش گرمايي

    دام > روشهاي نوين كنترل استرس حرارتي بيشتر به دنبال مديريت گاوهاي خشك هستند كه تا كنون در دنيا به آن توجه نمي شد.

    روشهاي نوين كنترل استرس حرارتي بيشتر به دنبال مديريت گاوهاي خشك هستند كه تا كنون در دنيا به آن توجه نمي شد.

    به گزارش پايگاه اطلاع رساني كشاورزي ايران(اگنا)، سمينار «راهكارهاي مديريت استرس گرمايي در گاو شيري» در تاريخ 19 خرداد ماه توسط شركت دامدار برتر در محل هتل آكادمي المپيك برگزار شد. در اين سمينار احسان محجوبي كارشناسان دام سنگين به معرفي جديدترين تحقيقات و روشهاي نوين كاهش استرس گرمايي در دنيا پرداخت .

    محجوبي در مورد اهميت تنش گرمايي در گاو هاي شيري گفت: در امريكا از اواخر زمستان براي مديريت و پيشگيري از استرس گرمايي برنامه ريزي مي كنند كه اين مساله دامدار را براي مواجهه با استرس گرمايي آماده مي كند. اهميت اين موضوع وقتي بيشتر مي شود كه بدانيم بدن يك گاو حدود 15 برابر يك انسان حرارت توليد مي كند.

    وي با اشاره به سمينار برگزار شده در سال قبل گفت: روشهاي نوين كنترل استرس حرارتي بيشتر به دنبال مديريت گاوهاي خشك هستند كه تا كنون در دنيا به آن توجه نمي شد. بدليل اينكه دامدار فقط به دنبال راندمان گاو شيري خود است، بنابراين بيشتر انرژي خود را صرف گاوهاي شيرده مي كند.

    اين دكتر تغذيه دام افزود: تحقيقات در امريكا نشان داده كه دوماه بعد از اوج گرما در تابستان شاهد افت ميزان شيردهي هستيم. همچنين بر اساس آخرين يافته ها، گاوهاي خشكي كه در 8 هفته منتهي به آبستني خنك نگه داشته شده اند در مقايسه با گاوهاي مشابه در مرحله شيردهي، بطور متوسط روزانه 5 ليتر شير بيشتري توليد مي كنند.

    وي گفت: نتايج تحقيقات دانشگاه فلوريدا نشان مي دهد نه تنها دام مزبور افزايش روزانه توليد شير دارد بلكه شاهد افزايش سيستم ايمني و كاهش بيماري ها با منشاء جنيني نيز هستيم. همچنين گوساله هايي كه در رحم مادر با دماي بدن پايين متولد شده اند تولد با وزن بيشتر، وزن از شيرگيري بيشتر و ترغيب آبستني بيشتر را مشاهده مي كنيم . همين گوساله ها دوسال بعد وقتي به شير دهي مي رسند بطور متوسط روزانه 5 كيلو شير بيشتري توليد مي كنند.اين در حالي است كه جيره نويسان تلاش زيادي براي بالابردن راندمان دام انجام مي دهند كه همين خنك كردن ساده بسيار موثر خواهد يود.

    وي ادامه داد: استفاده از فن و مه پاش در گاوداري ها بخصوص سالن انتظار كمك شاياني به خنك نگه داشتن دام ميكند. خيلي از دامداري ها فقط از مه پاش استفاده ميكنند كه در صورت عدم استفاده توامان از فن باعث افزايش رطوبت محيط خواهد شد.خط قرمز استفاده از سيستم تهويه 20 درجه سانتيگراد است و عليرغم تفكر معمول بايد اين نكته را يادآور شوم كه فن حتما بايد در ساعاتي از شب هم روشن باشد چون بنا به دلايلي دماي بدن دام در ساعاتي از شب بالا مي رود.

    وي يكي ديگر از روشهاي مديريتي را سعي در فعاليت كمتر دام در ساعات گرم روز عنوان كرد و گفت:  توزيع خوراك در صبح زود و يا غروب  يكي ديگر از اين راهكار هاس و بايد در ساعات گرم روز از فعاليت هايي كه موجب تجمع گاوها اجتناب كنيم.

    محجوبي در ادامه يادآور شد: استاندارد آبخوري  در دنيا به ازاي هر راس 9 سانتيمتر است و اين درحالي است كه 95 درصد دامدار هاي ما اصلا توجهي به اين مساله ندارند و در بيشتر آنها چيزي حدود .5 تا 1 سانتيمتر فضا براي آبخوري درنظر گرفته شده است. همچنين استفاده از آبخوري قبل و بعد از شيردوشي هم بسيار حائز اهميت است.

    وي در انتها از راهكار تغذيه اي  بعنوان يك راهكار ديگر مديريتي اشاره كرد و گفت: استفاده از يونوفرها، پيشتازهاي گلوكز، چربي ها ، مخمر ها، كروم، سلنيوم و ويتامين هاي A  و E در پايين آوردن دماي گاو كمك شاياني مي كند.

    عكسهاي اين همايش را مي توانيد از اينجا مشاهده كنيد.