• شماره خبر : 36370۳۰ ۹۷
  • تاریخ انتشار : سه شنبه, ۱ آبان
  • این صفحه را چاپ کن
  • راه ناهموار مزارع عمودی برای رسیدن به کشاورزی پایدار/ مزارع عمودی روش معجزه آسایی نیست

    توسعه مزارع عمودی برای بهره وری بیشتر محصولات کشاورزی در فضایی کوچک تر ایده بسیار مناسبی است، اما با توجه به مصرف زیاد انرژی های مصنوعی، باید به دنبال روش های پایدارتری برای گسترش کشاورزی شهری بود.

    مزارع عمودی

    راه ناهموار مزارع عمودی برای رسیدن به کشاورزی پایدار/ مزارع عمودی روش معجزه آسایی نیست

    توسعه مزارع عمودی برای بهره وری بیشتر محصولات کشاورزی در فضایی کوچک تر ایده بسیار مناسبی است، اما با توجه به مصرف زیاد انرژی های مصنوعی، باید به دنبال روش های پایدارتری برای گسترش کشاورزی شهری بود.

    به گزارش بخش بین الملل پایگاه اطلاع رسانی کشاورزی ایران (اگنا) به نقل از independent، شرکت اسکاتلندی IGS ادعا می کند؛ مزرعه عمودی این شرکت پیشرفته ترین مزرعه سرپوشیده در جهان است که از هوش مصنوعی (artificial intelligence)، انرژی های خاص و ارتباطات تکنولوژی استفاده می کند.

    بنا به گفته مسئولان این شرکت، در این مزرعه، هزینه های انرژی ۵۰ درصد و نیروی کار ۸۰ درصد در مقایسه با سایر مزارع در محیط های سرپوشیده کاهش می یابد.

    همچنین در این مزرعه، ۲۰۰ درصد بیشتر از گلخانه های سنتی محصول تولید می شود.

    با وجود اینکه این شرکت اسکاتلندی قدم هایی در زمینه کاهش مصرف انرژی برداشته، اما همچنان میزان مصرف انرژی در بیشتر مزارع عمودی بسیار بالاست.

     

    نورهای مصنوعی و سیستم های کنترل هوا، عوامل مصرف بالای انرژی

    در حالی که هدف از گسترش این مزارع، کاهش حداکثری مصرف آب و افزایش بهره وری با تولید گیاهان هیدروپونیک در فضاهای کوچک تر است، اما افزایش بهره وری در مزارع عمودی سرپوشیده به مصرف انرژی بیشتر با توجه به استفاده از نورهای مصنوعی و سیستم های کنترل هوا می انجامد.

    تولید غذا در جهان تا سال ۲۰۵۰، باید ۷۰ درصد در کشورهای توسعه یافته و صددرصد در کشورهای در حال توسعه افزایش یابد تا با رشد جمعیت مطابقت داشته باشد.

    اما در کشورهایی که پیش از این از بخش عمده سرزمین شان برای کشاورزی استفاده کرده اند، کار چندان آسانی به نظر نمی رسد.

    برای نمونه بریتانیا از ۷۲ درصد زمین هایش برای کشاورزی استفاده کرده است، اما تقریبا نیمی از محصولات مورد نیازش را وارد می کند. برای بهبود وضعیت امنیت غذایی و جلوگیری از تخریب سکونتگاه های طبیعی توسط زمین های کشاورزی تازه تاسیس، کشورهایی مانند بریتانیا باید به روش هایی جدید برای تولید غذا روی بیاورند.

     

    انرژی مصرفی در مزارع عمودی، بیشتر از سایر روش های تولید

    کشاورزی شهری با تولید محصولات کشاورزی در محل و کاهش سفرهای حمل و نقل غذایی، فرصتی ایده آل در سرزمین های توسعه یافته به شمار می رود. در کتاب «مزرعه عمودی؛ تغذیه جهان در قرن ۲۱»، نوشته دیکسون دسپومیر، این مزارع مترادف با کشاورزی شهری مطرح شده اند.

    با وجود اینکه، دستیابی آسمانخراش های تصویر شده در کتاب دسپومیر هنوز عملی نشده، اما ایده تولید غذا در مزارع عمودی توجه بسیاری از طراحان و مهندسان را به خود جلب کرده است.

    این در حالی است که انرژی مصرفی در مزارع عمودی، بسیار بیشتر از سایر روش های تولید است. برای نمونه، برای تولید کاهو به روش سنتی در گلخانه های انگلیس ۲۵۰ کیلووات ساعت در سال برای هر مترمربع انرژی مصرف می شود.

    در حالی که این محصول در مزارع عمودی ۳٫۵ کیلووات ساعت در سال برای هر مترمربع از منطقه رشد انرژی نیاز دارد.

    ۹۸ درصد از انرژی مصرفی در مزارع عمودی شامل نورهای مصنوعی و سیستم های کنترل هوا می شود.

    از یک طرف، با توجه به رشد جمعیت باید غذای بیشتری در جهان تولید شود و از طرف دیگر، کاهش مصرف انرژی و گازهای گلخانه ای باید در نظر گرفته شود.

     

    کاهش ۷۰ درصدی مصرف انرژی با کشت محصولات کشاورزی در پشت بام

    مزارع عمودی سرپوشیده تنها راه حل تولید محصولات کشاورزی در شهرها نیستند. روش های متعددی با استفاده از نورهای طبیعی وجود دارد،  از پرورش گل و گیاه در باغ های عمومی گرفته تا استفاده از سیستم های آکواپونیک در پشت بام که گیاه را با کمک ماهی ها رشد می دهد.

    این روش ها با توجه به استفاده از نور طبیعی، در مقایسه با کشاورزی در مزارع عمودی نیاز به انرژی کمتری دارند.

    وقتی از بالا به شهر نگاه می کنیم، تعداد زیادی پشت بام خالی رها شده است. در شهر منچستر انگلیس، پشت بام های  رهاشده، ۱۳۶ هکتار است که یک سوم از محیط شهری را شامل می شود.

    این در حالی است که در گوتهام گرینز نیویورک و لوفا فارمز مونترال که به عنوان مزارع تجاری شناخته می شوند، فضاهای خالی پشت بام ها برای رشد گیاهان با نور طبیعی مورد استفاده قرار می گیرد.

    با وجود اجرای موفقیت آمیز این پروژه ها و وسعت بسیار زیادی که در دسترس است، عجیب به نظر می رسد که چرا تولیدکنندگان محصولات کشاورزی به دنبال استفاده از روش های انرژی بر و پرهزینه هستند.

    پرورش محصولات کشاورزی در فضاهایی مانند پشت بام ها، ۷۰ درصد میزان انرژی را نسبت به مزارع عمودی با نور مصنوعی کاهش می دهد.

     

     

    راه طولانی مزارع عمودی برای تبدیل شدن به روش پایدار در تولید

    روش های متعددی برای تولید محصولات کشاورزی وجود دارد که با توجه به اثرگذاری و انرژی مصرفی هر یک از این روش ها، باید روشی پایدار و اثرگذار برای پاسخگویی به نیاز غذا در جهان توسعه یابد.

    در حال حاضر، مزارع عمودی انرژی زیادی برای تولید، مصرف می کنند که باید امیدوار بود سایر شرکت ها مانند شرکت Intelligent Growth Solutions اسکاتلند با استفاده از پیشرفته ترین تکنولوژی ها در زمینه کاهش مصرف انرژی قدم بردارند.

    با توجه به شرایط کنونی، مزارع عمودی راه طولانی برای تبدیل شدن به یک روش پایدار در کشاورزی پیش رو دارند.