• شماره خبر : 41093۶ ۹۸
  • تاریخ انتشار : یکشنبه, ۱۲ خرداد
  • این صفحه را چاپ کن
  • سایه سیاست بر سر مرغ !!

    سیاستمداران دلسوز که دچار اغوای واردات بی زحمت شده اند، سعی کنند از جیب مرغداران رضایت عمومی و مردم را به ویژه در عرصه تامین معیشت که لازم و ضروری است کسب نکنند!

    اگر کسی بگوید مردم در این شرایط دشوار مشکل معیشت ندارند کمااینکه بعضی می گویند ، همانند گالیله کیهان شناس مشهور است که آنقدر به آسمان نگریست تا در چاله ای افتاد ؛ به او گفتند اگر کمی زیر پایت را نگاه کنی بد نیست بلکه پایت نشکند!

    واقعیت این است که به رغم تحریم های شدید و کم سابقه در تمامی عرصه های اقتصاد از جمله صنعت غذایی و دارویی ( البته در این دو فقره بصورت تبعی و غیرمستقیم) دولت با حمایت از وزارت جهادکشاورزی توانسته است در تامین مواداولیه منجر به تولید غذا و فرآورده های تولید موادغذایی همچون انواع محصولات زراعی و باغی و مهمتر از همه گندم به عنوان غذای راهبردی موفق عمل کند و این برای آنان که تاریخ را ورق زده اند و از مخاصمات و تقابل جویی ها میان دولت ها و سرزمین ها خبر دارند میدانند کاری مهم بوده و ساده و شوخی نبوده و نیست ؛ با این وجود در بخش هایی از این گستره تامین و با توجه به قدرت پایین خرید مردم مانند گوشت قرمز ، گوشت مرغ و تخم مرغ هنوز مشکلاتی اجتناب ناپذیر وجود دارد.

    روند سرسام آور و غیر قابل کنترل قیمت گوشت قرمز نه تنها مهار شد بلکه شکسته و کاهش یافت و قیمت تخم مرغ هم تا مرز زیان تولیدکنندگان سقوط کرد و سایه سیاست گوشت مرغ را به مرز زیان مرغداران تسری داد.

    مرغداران به واقع می گویند «سود نمی خواهیم لااقل از زیان هزار و پانصد تا دو هزار تومان تولید ما برای هر کیلو گوشت زنده جلوگیری نمایید» . آنان می گویند« خرید مرغ منجمد بسته بندی شده به قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان به رغم تصمیم مثبت و حمایت کننده از تولید از نظر قیمتی زیان دارد و موجب کاهش میزان جوجه ریزی و آسیب جدی زنجیره تولید صنعت مرغداری خواهدشد ».

    مرغداران می گویند «اگر همه چیز درست و سرجایش باشد یعنی نهاده را با قیمت مصوب دولتی با احتساب نرخ ارز ۴۲۰۰ دریافت کنیم و جوجه یک روزه هم حول و حوش ۲۴۰۰ باشد قیمت تمام شده برای هر کیلو گوشت مرغ زنده باتوجه به شرایط و تنگناهای دولت و ملت ، سودی برای خودمان در نظرنگیریم درب مرغداری و باضریب تبدیل خوب یعنی حدود ۱٫۸ تا ۱٫۹ (تبدیل دان به گوشت) نزدیک ۹ هزار و ۶۰ تا ۹ هزار و ۱۰۰تومان ودر مواردی بیشتر می شود، این مرغ اگر به کشتارگاه حمل و فرآیند استحصال صورت گیرد با محاسبه ای مقبول یک هزار و ۲۰۰ تومان بسته بندی (شرینگ پک) شده خارج می شود و رقم آن به ۱۳ هزار و ۱۰۰ تا ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان می رسد لذا بطور متوسط ما نزدیک ۱۵۰۰ تومان زیان می بینیم ».

    مرغداران می گویند«در جلسه ای که با وزیر داشته ایم ایشان نیز با حسن نیت و جانبدارانه موقعیت و حتی استدلال منصفانه ما را می پذیرند ولی گویا در شرایط کنونی و به دلیل ماه مبارک رمضان و این استدلال پذیرفتنی که مردم حداقل در این ماه بتوانند گوشت مرغ را به عنوان یک غذای اصلی تهیه کنند ، تحت فشار دولت و بالادست است که قیمت مرغ نباید بیشتر از ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان باشد.»

    مرغداران می گویند «این زیان شکننده را موقتا” به جان خریداریم ولی اعلام این قیمت برای خرید مرغ منجمد بسته بندی شده با هدف ذخیره و جلوگیری از زیان بیشتر مرغداران بازار را آشفته کرده است و گوشت مرغ در واحدهای صنفی هم اکنون به زیر قیمت ۱۰ هزار تومان رسیده است و این قیمت برای تولید گوشت مرغ و جوجه یک روزه، ویران کننده و فاجعه است ؛ لذا باید قیمت گوشت مرغ منجمد برای ذخیره به ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومان افزایش یابد تا بازار مرغ تازه و به اصطلاح گرم به سمت بالا تکان بخورد و دور بعدی انگیزه جوجه ریزی وجود داشته باشد که تولید آسیب نبیند».

    به واقع درک این استدلال مرغداران پیچیدگی ندارد و دولت و نهادهای سیاسی که قصد دارند رضایت عمومی را فراهم سازند باید از جیب خودشان خرج کنند ، اگر جز این باشد دولت مصداق شعر ” یکی بر سر شاخ و بن می برید” خواهدشد.

    گفتنی است تحلیل و استدلال گفته شده در مطلوب ترین شکل آن به میان آمده حال آنکه در بازار رهاشده از اخلاق و مملو از سودجوئی بی سابقه از هر سوئی ، بازار دستپاچه شده که هر کسی قصد دارد بار خودش را بیش از سود متعارف ببندد ، اینگونه نیست که مرغدار بتواند تمام اقلام نهاده ها را با قیمت مصوب بدست آورد ، اگر فرض کنیم چنین باشد ، هزینه حمل و نقل ، هزینه های سربار، آب ، برق ، گاز و بسیاری از اقلام افزایش قیمت یافته را چکارکند و چگونه در قیمت تمام شده محاسبه کند ؛همچنین باید گفت یک قیاس قیمتی در سبد کالاهای کشاورزی، حسرت مرغدار تولیدکننده را برمی انگیزد، خیار ۶هزار تومان ، گوجه ۷ هزار تومان و قیمت بسیاری از اقلام باغی از نظر روانی هم مرغدار را دچار احساس غبن می کند که از خود بپرسد واقعا” قیمت یک کیلو گوشت مرغ زنده باید ۷ هزار و ۵۰۰ باشد؟

    پس آشکار می شود که در این مقطع تاریخی مملو از دشواریها ، مرغداران با آسیب پذیری بالا مواجه هستند و این به زیان تولید و نهایتا” امنیت غذایی که همزاد امنیت ملی است، خواهدبود .

    این نکته را لازم است سیاستمداران دلسوز که بعضا” دچار اغوای واردات بی زحمت شده اند، بدانند که اگر بخواهند ۱۰ هزار تن مرغ وارد کنند شاید بتوانند زیرقیمت داخل این کار را انجام دهند اما هیچگاه فراموش نکنند اگر قرار باشد ۱۰۰ هزار تن مرغ وارد کنند بازرگان مطلع و هوشیار در عرصه جهانی به رغم افزایش حجم محموله قیمت بسیار گرانتری را به آنان پیشنهاد خواهند داد پس سعی کنند از جیب مرغداران رضایت عمومی و مردم را به ویژه در عرصه تامین معیشت که لازم و ضروری است کسب نکنند!

    منصور انصاری