• شماره خبر : 40231۲۶ ۹۸
  • تاریخ انتشار : یکشنبه, ۲۲ اردیبهشت
  • این صفحه را چاپ کن
  • فرصت‌طلبان به‌جای گوشت، در حلیم پشم و پنبه می‌ریزند!

    افزایش قیمت ها و سودجویی باعث شده تا پای تقلب به دیگ های آش و حلیم هم باز شود پشم و پنبه به جای گوشت!

    افزایش قیمت ها و سودجویی باعث شده تا پای تقلب به دیگ های آش و حلیم هم باز شود پشم و پنبه به جای گوشت!

    به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کشاورزی ایران (اگنا) به نقل از جام جم، دیگر همه به صفهای طولانی فروش آش رشته، حلیم و آش شله قلمکار در ماه رمضان عادت کرده اند. یک چیدن سفره ماه لیلا شوقی جامعه رمضان است و یک ایستادن در صف طولانی برای خرید آش و حلیم. این روزها در شهر، آفتاب از نیمه که میگذرد و هوا که کمی خنکتر میشود، چهره مغازهها هم رنگ عوض میکنند.

    مغازه‌هایی که تا همین چند دقیقه پیش بسته بودند، باز می‌شوند و بساط دیگچه، قابلمه و ظروف یکبار مصرفشان را علم می‌کنند. یک نفر در مغازه کبابفروشی حلیم میفروشد و مغازه دار دیگری، درست در کنارش که تا همین دیروز ساندویچی داشت، در کنار پیاده رو، اجاق گاز کوچکش را روشن می کند و قابلمه آش رشته را روی آن میگذارد و با ملاقه برای مشتریهایش ظرف آش پر میکند.

    این روزها دیدن گلفروشهایی که به جای فروش گل رز، دست به طبخ و فروش آش شله قلمکار زده اند هـم عجیب نیسـت. حتی کم نیستند سوپرمارکتهایی که دست به کار میشوند، نخود و لوبیا میریزند درون قابلمه وکلاه آشپزی بر سر میگذارند. این آشفتگی در پخت حلیم و آش در واقع حکم آب گل لاود را برای سودجویان دارد، فرصت طلبانی که برای سود بیشتر به جای گوشت،پنبه و پشم در حلیم میریزند.

    این روزها افرادی که در کنار خیابان دست به کار پخت حلیم و آش میشوند تقلبهای زیادی انجـــــــام میدهند . «احسان آزاده»، کارشناس صنایع غذایی در این باره به ما می گوید: در تمام غذاهایی که در ماه رمضان، روزه داران به آن تمایل دارند و از خوردنش هم سیر نمی شوند، این حلیم است که بیشترین تقلب در آن انجام میشود.

    نام حلیم با گوشت همراه است و اولین نکته‌ای هم که این روزها در مرکز توجه مردم است، قیمت گوشت است. پس اینکه یک کیلو حلیم با گوشت به قیمت ۲۵ هزار تومان به فروش برسد و در عین حلا در هر قاشق حلیم هم چند گرم گوشت دیده شود، بعید است؛ اما این گوشت است که باعث غلظت و کشدار شدن حلیم می شود و به گفته مادربزرگ ها حلیمی که کشدار نباشد، حلیم نیست.

    اینجاست که فرصت طلبان راههای تقلب خود را در پیش می گیرند. آزاده به ما میگوید: اولین تقلبی که در حلیم پیش میآید، در زمینه گوشت است. استفاده از پوست مر غ، گوشت مر غ یخی به جای بوقلمون یا گوشت حیوانات دیگر… استفاده از سیرابی، گوشتهای تاریخ انقضا گذشته نیز برخی دوز و کلکهای فرصت طلبان هستند که به صورت غیرمجاز آشپزی میکنند.

    تقلب در حلیم اما به اینها خلاصه نمیشود. اوج تقلب در حلیم اما شاید به استفاده از پشم و پنبه به جای گوشت باشد. اتفاقی که رمضان امسلا و در شیراز افتاد و به گفته آزاده، فروشنده حلیم، با اضافه کردن پنبه و پشم، در کنار مر غ ریش ریش شده جان مردم روزه دار را به بازی گرفت.

    بازی با آرد

    تقلبها در پخت حلیم باز به این موارد ختم نمیشود. برای کشدار کردن حلیم از آرد هم استفاده میشود، لابته برخی آش فروشها هم در آششان از آرد استفاده می کنند تا به اصطلاح مادربزرگها آش را زودتر به قوام برسانند. یکی از ترفندهای متخلفان که در مواد غذایی ماه رمضان به کار میرود اما استفاده از روغنهای غیرمجاز است.

    بسیاری از آشپزهای غیرمجاز به نام روغن کرمانشاهی، روغن گیاهی به خورد مردم میدهند و گاهی هم از روغنهای چندبار مصرف شده استفاده می کنند. روش استفاده از روغن های مصرف شده هم کمی پیچیده است، اما سودجویان صنعت غذایی، دست به هر کاری میزنند.

    برای اینکه رنگ کدر روغن چند بار مصرف شده از بین برود، بهترین کار، رنگبری است. استفاده کمی از روغنهای جدید در روغن چند بار مصرف شده، برای اینکه رنگ روغن به حالت استاندارد دربیاید، از دیگر ترفندهای تقلب کردن در روغن است.

    استفاده از سبزیهای خشک به جای سبزی تازه در آش رشته و استفاده از بادمجان در آش شله قلمکار به جای گوشت هم از روشهای دیگر تقلب در آشپزی است.

    به نظر آزاده، کارشناس صنایع غذایی بسیاری از مواد غذایی که در پخت غذاهای ماه رمضان استفاده میشود، امکان حجم دهندگی دارند به همین خاطر فرصت طلبان با رعایت یک نسبت متناسب می توانند ذهن مشتریها را منحرف کنند. ترفند منحرف کردن مشتریها کار سختی نیست برای نمونه استفاده از ادویه بیش از اندازه در غذا برای مثال دیگر می توان به صنعت رب سازی اشاره کرد؛ تمام طعم در رب به دلیل گوجه فرنگی نیست. بخشی از رب گوجه فرنگی را سیب زمینی و بخش دیگری را نیز کدو پـــــــر میکند.

    استفاده از رنگهای غیرخوراکی، به جای زعفران از ترفندهای دیگر است. به گفته آزاده، طبخ حلیم، از پرسودترین پخت و پزها در ماه رمضان است. سودی معادل با ۵۰ درصد برای آشپزی که گوشت و گندم را در قابلمه با هم میپـــــــزد، حال اگر این شغل پرسود، با تقلب هم همراه باشد، سودآوری خیلی بیشتری دارد.

    زولبیا در جعبه بازیافتی

    تقلب در خوراکیهای ماه رمضـــــــان به آش و حلیم محـــــــدود نمیشود، چـــــــون برخی فرصت طلبان چشم به بازار زولبیا و بامیه دارند، آنها به جز استفاده از روغنهای تقلبی این روزها به دلیل بالا رفتن قیمت کاغذ از جعبه های غیراستاندارد بازیافتی هم استفاده میکنند؛ تقلبی که سلامت مردم را نشانه رفته است.

    جعبه های بازیافتی صـــــــدای مدیرکل نظارت بر فرآورده های غذایی سازمان غذا و دارو را هم درآورده و می گوید: جعبه های زولبیا و بامیه باید حتما از محلها و کارخانه هایی تهیه شده باشد که پروانه ساخت از این سازمان گرفته اند در غیر این صورت مردم نباید آنها را بخرند.

    هرچند که «علی بهره مند» رئیس اتحادیه قنادان از این موضوع اظهار بی اطلاعی می کنند او به ما می گوید: مشکلات جعبه های بازیافتی قدیمی است و مربوط به امسال نیست. در یکی، دو سال گذشته در برخی از قنادیها این مسئله وجود داشت.

    به گفته بهره مند، اگر تا یکی دو سال دیگر، بعضـــــــی از قنادان از تولیدکننده های جعبه زیرزمینی و غیرقانونی استفاده می کردند، امروز دیگر همه اعضای اتحادیه از ۲۰ تولیدکننده مورد تأیید اتحادیه یا تولیدکنندگانی که نماد سیب سلامت، مهر استاندارد و مجوز بهداشت و درمان را دارند، خریداری میکنند.

    او توضیح می دهد که بازرسان اتحادیه و وزارت بهداشت، هر ۱۵ روز یک بار به بازرسی از محل اعضای اتحادیه و تولیدکننده های جعبه می پردازند و تا به حال هم تخلفی به اتحادیه گزارش نشده است.

    محل پخت مهم است

    هر سال با فرارسیدن ماه رمضان، موضوع تقلب در بازار آش و حلیم به یکی از مسائل خبرساز ماه رمضان تبدیل میشود.

    رئیس اتحادیه فروشندگان آش، حلیم، کباب و غذاهای سنتی تهران درباره طبخ حلیم، در مکانهای غیرمجـــــــاز به ما می گوید: گاهی حلیمها را به صـــــــورت فله ای و گسترده در گاوداریها، کارگاههای صنعتی، سوله ها و محوطه های باز تهیه می کنند و بعد از تهیه هم در هر کجا که بتوانند بساط می کنند و به فروش می رسانند.

    به نظر محمدی، شکل و شمایل حلیم و یا آشی که در مغازه ها به فروش می رسد، خیلی مهم نیست؛ به نظر او این که حلیمی با کنجد و یا گوشت تزئین میشود، اهمیتی ندارد، مهم این است که حلیم و آش در کجا طبخ شده و در چه شرایطی هم به فروش میرسد.

    به خاطر همین او به روزه دارانی که برای سفره افطـــــــار خود، آش و حلیم می خرند، توصیه می کند از مراکز مجاز، مکانهایی که مهر و شناسه یا پروانه فروش اتحادیه دارند خرید کنند. البته از نظر محمدی، تداخل صنفی که در زمینه فروش آش و حلیم وجود دارد، یکی از مشکلاتی است که سبب شده، دست سودجویان برای تقلب باز باشد .

    نظارت وزارت بهداشت

    حرف از بهداشتی بودن یا تقلب در مواد غذایی که پیش می آید، ناخودآگاه ذهن ها به سمت وزارت بهداشت می رود و همه از نظارت و بازرسیها میپرسند.

    مدتی قبل رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت دراین باره به ما گفت: نظارتهای وزارت بهداشت بر مساله توزیع بهداشتی موادغذایی ویژه ماه رمضان، بیشتر از سالهای قبل شده است.

    فعالیت بازرسان بهداشت محیط همراه کارشناس و کارشناس ارشد بهداشت محیط در سراسر کشور از جمله این فعالیتهاست.

    البته وزارت بهداشت هیچ وقت آمار و ارقامی از تعداد شکایات و تخته شدن در مغازه فروشندگان خاطی را ارائه نمیدهد و ادعا میکند حتی در ساعتهای سحر هم بر مراکز فروش آش و حلیم نظارت دارد