• شماره خبر : 34872۲۸ ۹۷
  • تاریخ انتشار : سه شنبه, ۹ مرداد
  • این صفحه را چاپ کن
  • فیداکسپو، فضای مناسبی برای تبادل اطلاعات و فناوری‌هایی نوین فراهم می کند

    وقایع و تعاملات اخیر بین المللی گویای این واقعیت است که فاکتور های تهدید امنیت و رفاه آینده جوامع بشری از جنس برخوردهای بین المللی و تجاوز بوسیله یک قدرت خارجی نخواهد بود، بلکه به احتمال زیاد در قالب بی ثباتی های اقتصادی، اکولوژیک و اجتماعی به ویژه در حوزه ناامنی غذایی پدیدار می شود.

    فیداکسپو

    نمایشگاه های بین المللی و توسعه پایدار کشاورزی

    فیداکسپو، فضای مناسبی برای تبادل اطلاعات و فناوری‌هایی نوین فراهم می کند

     

    مهندس پیمان ذوالفقاریان-کارشناس برجسته خوراک/مدیرعامل انجمن کارآفرینی و توسعه ملی

    وقایع و تعاملات اخیر بین المللی گویای این واقعیت است که فاکتور های تهدید امنیت و رفاه آینده جوامع بشری از جنس برخوردهای بین المللی و تجاوز بوسیله یک قدرت خارجی نخواهد بود، بلکه به احتمال زیاد در قالب بی ثباتی های اقتصادی، اکولوژیک و اجتماعی به ویژه در حوزه ناامنی غذایی پدیدار می شود.

    ناامنی غذایی از جمله عواملی است که می تواند ارزش های حیاتی و در نتیجه امنیت ملی یک کشور را متاثر سازد. امنیت غذایی که به مفهوم دسترسی به غذا و آب کافی (در حال حاضر و آینده) می باشد، با رشد سریع جمعیت ثبات جوامع را مورد تهدید قرار داده و در قسمت هایی از جهان اوضاع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ویژه ای پدید آورده که زمینه های سواستفاده کشورهای سلطه گر را فراهم کرده است. رهایی از تنش های مربوط به امنیت غذایی فاکتور موثری در حوزه حفظ استقلال ملی و پیشرفت اجتماعی محسوب می شود و راهبرد این مهم صرفا از طریق توسعه پایدار میسر است.

    محور توسعه پایدار، توسعه کشاورزی است. توسعه کشاورزی جز با بهره گیری از روش های علمی و دستاوردهای فناورانه امکانپذیر نیست. با عنایت به این موضوع، نقش و جایگاه امنیت غذایی در امنیت ملی و نیز وضعیت امنیت غذایی کشور در دو سطح کلان و خرد در قالب  چالش ها و فرصت ها مطرح است.

    در تنش های بین المللی از موضوع  مواد غذایی به عنوان حربه‌ای سیاسی علیه کشورهای جهان سوم استفاده می شود. تجربه کشورهای کم‌تر توسعه یافته نشانگر  این است که وابستگی‌ آن‌ها به واردات مواد غذایی از کشورهای توسعه یافته‌تر موجب ضربه‌پذیری سیاسی آنها‌ می شود و امنیت ملی‌ کشور واردکننده از این محل همواره در معرض تهدید قرار دارد. این موضوع در شرایط تحریمی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.

    ارزیابی های اخیر سازمان فائو  نشان می دهد نزدیک به ۸۰۰ میلیون نفر در جهان از گرسنگی شدید رنج می برند. بیش از نیمی از جمعیت جهان با شکل های مختلف سوتغذیه از جمله تغذیه ناکافی، کمبود ریزمغذی ها و چاقی دست و پنجه نرم می کنند.

    بر همین اساس پیش بینی می شود برای پاسخگویی به تقاضای تغذیه ای جمعیت جهان که در سال ۲۰۵۰ به بیش از ۹ میلیارد نفر می رسد، نیاز به افزایش تولید محصولات غذایی بیش از ۶۰ درصد وجود دارد.

    به رغم این واقعیت که سرانه دسترسی به غذا در فاصله چهار دهه گذشته بیش از ۴۰ درصد افزایش یافته، جهان نیازمند افزایش تولید محصولات غذایی به ویژه در کشورهای فقیر و در حال توسعه است اما توسعه پایدار، نیاز به تغییر رویکردهای قبلی را ضروری می کند و استفاده از سازمان های دانش بنیان در راستای کاهش تولید پسماند و بازیافت آن در زنجیره غذایی یکی از عوامل موثر در تحقق برنامه های بهره وری صنعت غذایی است.

    بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) و برآوردهای این سازمان، سالانه بیش از ۱٫۳ میلیارد تن (معادل تقریبا یک سوم) تولیدات مواد غذایی و محصولات کشاورزی تولیدی در جهان به شیوه های گوناگون در قالب ضایعات به هدر می رود.

    همچنین بر اساس این گزارش حدود ۴۵۰ میلیون تن معادل۳۰ درصد غلات تولیدی، ۳۰۰ میلیون تن معادل ۴۵ درصد تولیدات میوه و سبزیجات، ۵۰ میلیون تن معادل۲۰ درصد گوشت، لبنیات و دانه های روغنی تولیدی و ۲۰ میلیون تن برابر با ۳۵ درصد ماهی تولید شده در نقاط مختلف جهان، دورریز و از چرخه مصرف خارج می شوند.

    تنها در منطقه شرق خاورمیانه سالانه بیش از ۵۰ میلیون تن مواد غذایی به شیوه های مختلف در پروسه برداشت تا مصرف به هدر می رود. این در حالی است که تولید غلات، میوه، سبزیجات، لبنیات، گوشت و ماهی در این منطقه نزدیک به ۱۹۱ میلیون تن محاسبه شده است.

    طبق تحقیقات بین المللی با کاهش ۱۵ درصدی ضایعات مواد غذایی در شرق خاورمیانه، بخش قابل توجهی از این میزان ضایعات (بیش از ۲۷٫۸ میلیون تن) قابل بازیافت در چرخه صنایع غذایی است.

    در همین راستا و با توجه شرایط کنونی، رویکرد نمایشگاه FEED Expo در پرداختن به موضوعات و نوآوری های مرتبط با  توسعه پایدار ، موجب می شود از یک طرف  نیروی کار جوان با دستاورد های جدید علمی حوزه بین الملل آشنا شوند، از سوی دیگر، چالش ها و فرصت های توسعه اقتصادی در قالب تعاملات بین المللی حوزه زنجیره صنعت غذا معرفی شود.

    تبادل تجربیات بین المللی  در فرایند توسعه پایدار، کارگاه های آموزشی با هدف ایجاد قطب سبز صنعت خوراک دام، طیور و آبزیان کشور، به معنی جلب توجه مخاطبان در حوزه مسایل محیط زیست و توسعه پایدار است که به صورت فراوری پسماندهای کشاورزی در زنجیره تولید پروتئین مطرح می شود.

    یکی از راه‌های دستیابی به توسعه پایدار و اقتصاد سبز، استفاده از فناوری‌های روز است که به نظر می‌رسد نمایشگاه فیداکسپو امسال فضای مناسبی برای تبادل اطلاعات و فناوری‌هایی نوین ایجاد کند.

    تولید و اشتغال به عنوان مهم ترین موضوع ها در حوزه اقتصاد مقاومتی، نقش بسیار کلیدی و حیاتی در اقتصاد کشور دارند. از این رو؛ نمایشگاه های تخصصی و بین المللی بستری بسیار مناسب برای تمرکز بر افزایش ظرفیت های تولید و اشتغال در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی یه شمار می رود.

    فلسفه ذاتی نمایشگاه ها بسترسازی برای، رونق تولید داخلی هر کشور است که این مهم با نمایش میزان پیشرفت ها، سطح کیفی آخرین دستاوردها، تولیدات و خدمات و معرفی و عرضه توانمندی های هر بخش و هر مجموعه در قالب نمایشگاه ها اتفاق می افتد. از سوی دیگر چنانچه رونق و پویایی تولید در کشور برنامه ریزی شود، بدون تردید رشد و افزایش اشتغال را نیز شاهد خواهیم بود که در نهایت رفاه و آسایش اقتصادی و اجتماعی را برای مردم در پی دارد. از این رو نقش نمایشگاه ها در اثربخشی این دو موضوع، بسیار حایز اهمیت تلقی می شود.