• شماره خبر : 46233۳۰ ۹۸
  • تاریخ انتشار : یکشنبه, ۲۹ دی
  • این صفحه را چاپ کن
  • خاک می تواند پاسخی برای کمبود مواد غذایی باشد؟

    کمبود آب ، درجه حرارت بالا و افزایش انتشار گازهای گلخانه ای تولید مواد غذایی را تهدید می کند ، در حالی که کشورها در سراسر جهان به دنبال راه حل های جدیدی هستند  و در این  میان یکی از ا ین موارد  پرداختن به مسایل خاک است.

    بانک اطلاعات منابع خاک کشور

    اخبار بین المللی؛

    خاک می تواند پاسخی برای کمبود مواد غذایی باشد؟

     

    کمبود آب ، درجه حرارت بالا و افزایش انتشار گازهای گلخانه ای تولید مواد غذایی را تهدید می کند ، در حالی که کشورها در سراسر جهان به دنبال راه حل های جدیدی هستند  و در این  میان یکی از ا ین موارد  پرداختن به مسایل خاک است.

    به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کشاورزی ایران ( اگنا ) ؛ به نقل از  « رویترز»، ده ها سال است که کشاورزان می خواهند محصول خود را افزایش دهند ، توجه خود را به کودها ، فناوری ها و انواع جدید بذر معطوف کرده اند.

    این درحالی ا ست که کارشناسان هشدار می دهند سال ها فرسایش و تخریب خاک از طریق کشاورزی فشرده شرایط را برای یک بحران جهانی تولید مواد غذایی ایجاد کرده است.

    جان کرافورد، کارشناس در زمینه خاک ، به بنیاد تامسون رویترز گفت: داده ها حاکی از آن است که اگر سلامت جهانی خاک را احیا نکنیم ، به احتمال زیاد عواقب آن طی ۱۰ سال بسیار زیاد خواهد بود ، همینطور میلیون ها میلیون نفر با عدم امنیت غذایی و آب روبرو می شوند.

    وی گفت: این امر می تواند به ناآرامی های مدنی ، مهاجرت گسترده ، افراط گرایی و خشونت  منجر شود.
    کرافورد تا همین اواخر مدیر علمی در قدیمی ترین پژوهشکده تحقیقات کشاورزی جهان رتمستد ریسرچ (Rothamsted Research) بود.

    البته بیشتر مشکل در اثر فرسایش ایجاد می شود که لایه بالایی بسیار حاصلخیز خاک را از بین می برد. در حالی که به گفته سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) ، مساحت خاک به اندازه زمین فوتبال هر ۵ ثانیه از بین می رود.

    با وجودی که  فرسایش خاک بطور طبیعی اتفاق می افتد ،اما فعالیت های انسانی مانند کشاورزی فشرده ، جنگل زدایی و گسترش شهرها به میزان قابل توجهی تاثیرگذار است.

    از آنجا که تقریباً یک سوم خاک زمین تخریب شده است. فائو پیش بینی می کند با سرعت فعلی تا سال ۲۰۵۰ این میزا ن به ۹۰ درصد افزایش می یابد  و هشدار می دهد که آلودگی ناشی از فعالیت های انسانی مانند معدن و کارخانجات  در فرسایش خاک نقش دارند.

    با وجودی که علائم مختلفی وجود دارد که جهان در حال آغاز درک و پرداختن به این مساله است ، کرافورد خاطر نشان کرد که این ساماندهی حدود ۱۰ تا ۱۵ سال زمان نیاز دارد.

    وی گفت: خاک یکی از مهمترین تنظیم کننده های وضعیت جهانی آب و هوا است. زیرا کربن بیشتری را نسبت به جو و پوشش گیاهی ذخیره می کند.

    کرافورد ، که اکنون استاد فناوری و استراتژی مدرسه بازرگانی آدام اسمیت در گلاسکو است، خاطر نشان کرد: اگر مشکل خاک را برطرف کنید ، کلیه خطرات دیگر را کاهش می دهید.

    این درحالی است که هول فودز ، خرده فروشی ایالات متحده ، “کشاورزی احیا کننده” –کشاورزی است  که بر روی سلامت خاک تمرکز دارد – را در صدر رویکردهای خود برای سال ۲۰۲۰ قرار داده است.

    تست کم هزینه

    همچنین از آیووا گرفته تا منطقه آیه‌ یاروادی میانمار – معروف به کاسه برنج – کشاورزان در تلاشند تا دریابند چگونه می توانند خاک خود را سالم تر و تولید کنند.

    به تازگی در یک روستای دورافتاده در ایاروادی ، جمعی از کشاورزان با یکدیگر بحث کردند که چرا مزارع پر رونق آنها با کاهش تولید روبرو شده است.

    این افراد برای اولین بار آزمایش خاک خود را با کمک  پروکسیمیتی دیزاینز (۱) انجام داده اند ، این سازما ن محصولات کشاورزی کم هزینه را طراحی می کند. پروکسیمیتی در سال ۲۰۱۸ ارائه خدمات تست کم هزینه خاک را در میانمار آغاز کرد و تا اکتبر گذشته بیش از ۷۶۰۰ تست با هزینه ۱۷ دلار را به افراد فروخت و این نشان دهنده علاقه کشاورزان بود.

    وین زاو، کشاورز ۴۴ ساله ، که سالانه دو بار برنج خود را در مزرعه شش جریبی (۲٫۴ هکتاری) خود پرورش می دهد، گفت : ما کسی را نداشتیم که به ما آموزش دهد (در مورد خاک).  به ما پیشنهاداتی که می شد را دنبال کردیم ، فکر می کردیم که ممکن است کار کنند.

    وی افزود: ما دریافتیم که مساله ای اشتباه است ، اما  نمی د انستیم برای حل مشکل چه کاری انجام دهیم ، وی با نگاهی به برگه های دستمال کاغذی که سطح نیتروژن ، فسفات، پتاسیم، اسیدیته و مواد آلی موجود در خاک را نشان می دهد ، گفت: که تمام مزارع،  ماده آلی بسیار کمی را نشان می دادند درحالی که  می تواند با تجزیه گیاهان تولید شود و برای سلامتی خاک مهم است.

    برزشناسان پروکسیمیتی دیزاینز گفتند : این مساله  احتمالاً تا حدی ناشی از آب و هوای گرم است که مواد آلی را سریعتر تخریب می کند و بخشی از آن نیز به شیوه های کشاورزی محلی مربوط می شود.

    توصیه های آنها نسبتاً ساده بود: بقایای محصول را بعد از برداشت باقی بگذارید تا رطوبت موجود در خاک حفظ شود ، یا از بذر محصولات پوششی استفاده شود – که برای محافظت از خاک بین مزارع برنج کاشته می شوند  و البته  مربوط به مسایل تجاری نمی شد. همچنین هنگام استفاده از کود ، مقدار توصیه شده بسیار کمتر از آنچه کشاورزان استفاده می کردند، بود.

    دبی آئنگ دین ، ​​مؤسس پروکسیمیتی گفت: اعمال شیوه های کشاورزی بدون دانستن اینکه چه چیزی در خاک اتفاق می افتد می تواند منجر به خرابی محصول ، تخریب خاک ، آسیب به محیط زیست و از بین رفتن اکوسیستم شود.

    ریچارد کروز ، استاد بخش زراعت (برزشناسی) دانشگاه آیووا ، گفت: در آیووا ، در منطقه میدوست ایالات متحده که به دلیل داشتن مزارع ذرت  اش شناخته می شود ، کشاورزان به طور فزاینده  ای به دنبال بهبود سلامت خاک هستند.

    وی گفت: ما تعداد بیشتری از محصولات زراعی را که کاشته می شوند ، افزایش داده ایم. همچنین به سمت روش کشاورزی بدون کاشت خاک  و روشهایی که به فرسایش را کاهش می دهد ،روی اورده ایم ، .همینطور من با چندین نفر (کشاورزان) در منطقه خود صحبت کرده ام که می گویند ، ما باید کاری متفاوت انجام دهیم .

    رونالد وارگاس ، مسوول بخش زمین و آب فائو و دبیر برنامه مشارکت جهانی خاک (Global Soils Partnership ) – بازیگر اصلی در پیشبرد این موضوع – گفت: به کشاورزان باید توصیه ها و مشوق ها داده شود.خاک می تواند دوست یا دشمن شما باشد. این در حالی است که در بسیاری از کشورها ، کشاورزان تنها مانده اند و هیچ کس به آنها توصیه ای نمی کند.