علیرضا رفیعیپور، در نشست خبری با نشریات تخصصی کشاورزی اهداف دفتر محیطزیست و سلامت غذا در وزارت جهاد کشاورزی را تبیین نمود.
علیرضا رفیعیپور، در نشست خبری با نشریات تخصصی کشاورزی اهداف دفتر محیطزیست و سلامت غذا در وزارت جهاد کشاورزی را تبیین نمود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کشاورزی و صنایع غذایی ایران(اگنا)؛ دکتر علیرضا رفیعی پور، مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذا گفت: از مهمترین اهداف دفتر ما تامین امنیت غذایی کشور با تکیه بر تولید از منابع داخلی و خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی، افزایش کیفیت و ایمنی موادغذایی، اعمال استانداردهای ملی و بینالمللی و همچنین ایجاد ساختار هدفمند، منسجم و پاسخگو به منظور برنامهریزی و سیاستگذاری در حوزه تولید محصولات سلامت محور بخش کشاورزی و حفظ محیطزیست و توسعه پایدار میباشد.
مدیرکل دفتر محیطزیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی در ادامه افزود: این دفتر ستادی به منظور تسهیل ارتباطات و انجام موضوعات بین بخشهای مختلف در داخل و خارج وزارتخانه، بهعنوان نقطه ارتباط وزارت جهادکشاورزی با سازمان ملی استاندارد، سازمان حفاظت محیطزیست، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و… در ستاد و استانها فعالیت میکند.
وی در خصوص طرح ارتقاء سلامت محصولات کشاورزی عنوان کرد: این دفتر در طرح ارتقا سلامت ۸ محصول کشاورزی، مصوب پانزدهمین جلسه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی بهعنوان دبیرخانه سلامت، با سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات خاک و آب و موسسه تحقیقات گیاهپزشکی، همکاری و وظیفه هماهنگی با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را دارد.
دکتر رفیعیپور ضمن اشاره به نحوه تشکیل شورای راهبری توسعه کشاورزی ارگانیک گفت: به منظور سیاستگذاری و برنامهریزی درخصوص تولید محصولات ارگانیک، «آییننامه اجرایی تبیین وظایف و ساماندهی توسعه کشاورزی ارگانیک و تولید و عرضه محصولات ارگانیک» توسط مقام عالی وزارت جهاد کشاورزی در اواخر سال ۱۳۹۴ ابلاغ گردید. در این ابلاغیه شورای راهبری توسعه کشاورزی ارگانیک با حضور مدیران ارشد دستگاههای مختلف از جمله وزارت جهادکشاورزی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان ملی استاندارد و بخشهای خصوصی و انجمنها تشکیل میشود. مدیرکل این دفتر بهعنوان دبیر شورا و دبیرخانه این شورا در دفتر محیطزیست و سلامت غذا میباشد. در این ساختار به منظور استفاده از ظرفیتهای درون و برونبخشی و همچنین عملیاتی نمودن مصوبات، کمیتههایی در سطح ملی، استانی و شهرستانی تشکیل میشود که این کمیتهها عبارتند از: کمیته فنی توسعه کشاورزی ارگانیک و کمیته انسانی توسعه کشاورزی.
وی در ادامه اهم اقدامات و فعالیتهای دفتر محیطزیست و سلامت غذا را به شرح زیر اعلام کرد:
– ارتقای کیفیت محصولات تولیدی از طریق اجرای برنامه ملی تولید محصولات گواهی شده و کنترل باقیماندهها در محصولات کشاورزی
– ابلاغ دستورالعمل فنی و اجرایی تولید ۱۶ محصول گواهی شده، برای محصولات زراعی
– تدوین و ابلاغ راهنمای اجرای دورههای آموزشی مدیران کنترل کیفیت محصولات کشاورزی، در سال ۱۳۹۹
– تدوین و ابلاغ برنامه اجرایی همکاری مشترک برای تولید و عرضه محصولات گلخانهای و قارچ خوراکی گواهی شده
– پایش سامانهی مجوزهای الکترونیکی کشاورزی (سماک) جهت صدور پروانه کاربرد نشان حد مجاز آلایندهها در محصولات کشاورزی
– انعقاد تفاهمنامه همکاری مشترک در زمینه توسعه همکاری و مشارکت درون بخشی در اجرای اهداف و ماموریتهای محوله، فیمابین سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و دفتر محیطزیست و سلامت غذا
– برگزاری جلسات هماهنگی تهیه و تدوین ۲۲ دستورالعمل تولید محصول گواهی شده و ارگانیک (۱۵ محصول گواهی شده و ۷ محصول ارگانیک)
– هماهنگی اجرای طرح ارتقا سلامت ۸ محصول کشاورزی، مصوب پانزدهمین جلسه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی با همکاری سازمان حفظ نباتات، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات خاک و آب و موسسه تحقیقات گیاهپزشکی و ارسال گزارشات مربوطه
– پیگیری امور سلامت محور در بخش کشاورزی در دبیرخانه سلامت وزارت جهادکشاورزی پیرو مصوبات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور
– برگزاری وبینار روز جهانی غذا و تاکید بر ضرورت تولید محصول گواهی شده ۲۳ مهرماه
– برگزاری همایش دفاتر محیطزیست و سلامت غذا استانها بهصورت ویدئوکنفرانس و برگزاری جلسات منطقهای ویدئوکنفرانس با استانها (۶جلسه در شش ماهه نخست سال) برای رفع مشکلات و ارائه راهکارهای پیشنهادی
– همکاری با صندوق بیمه کشاورزی و ابلاغ تخفیف حق بیمه، به میزان ۲۰درصد تخفیف در حق بیمه سهم بیمهگذار برای تولیدکنندگان محصولات گواهی شده و ارگانیک
– هماهنگی با انجمنها، اتحادیههای صادراتی، اتاقهای بازرگانی ملی و استانی جهت استفاده از ظرفیت آنها در راستای تولید، توسعه بازاریابی و فرهنگسازی محصولات کشاورزی گواهی شده و ارگانیک
– هماهنگی با دفتر توسعه صادرات به منظور حمایت از صادرات محصولات گواهی شده و ارگانیک
– تشکیل کمیته تخصصی بازنگری و بررسی وظایف پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی در چهارچوب اهداف راهبردی سند ملی تغذیه و امنیت غذایی در وزارت جهاد کشاورزی با حضور دیگر بخشهای مربوطه با ۵ جلسه و ۱۴۰ نفر ساعت کار کارشناسی و اعلام نظر به کارگروه دبیرخانه شورا
– تدوین برنامههای بهرهوری با لحاظ برنامههای سلامت محور در فاز نخست
وی موانع موجود در تحقق برنامهها و اقدامات سال گذشته را به شرح زیر برشمرد:
– عدم تخصیص بخشی از اعتبارات ملی و استانی زراعت، باغبانی، حفظ نباتات و ترویج به تولید محصول گواهی شده
– عدم وجود الزام برای معاونتها و سازمانها جهت ارائه برنامه تولید محصول گواهی شده
– عدم وجود مشوقهای مناسب صادراتی برای این محصولات
– فقدان نظام توزیع و بازاررسانی مناسب برای محصولات گواهی شده
دکتر رفیعیپور دیگر برنامههای دفتر محیطزیست و سلامت غذا را تهیه، تدوین و اجرای نظام پایش و مدیریت آلایندهها، پسماندها و پسابها در بخش کشاورزی عنوان کرد و این برنامهها را به شرح زیر برشمرد:
– برنامه ایمنی آب آشامیدنی
– پیگیری مباحث آلودگی با فاضلاب و هماهنگیها و پیگیریها
– دستورالعمل مدیریت زیست محیطی دامداریهای کشور
– پسماند
– پسماند ویژه (سموم سنواتی)
– مدیریت ظروف سم در کشاورزی
– کمیته مواد زائد خطرناک سازمان محیطزیست
– مبحث آلودگیها
– هوای پاک و سامانه هوای پاک
– سازمان بازرسی و نهادهای نظارتی و حاکمیتی
– بوی نامطبوع هوای تهران (دفتر رئیس جمهور)
– پیگیری موضوع گردشگری کشاورزی
– آموزشی
– حوزه توسعه پایدار کشاورزی
وی نظارت بر رعایت استانداردهای مرتبط با توسعه محصولات کشاورزی را از اولویتهای مهم دفتر اعلام کرد و از موانع موجود در تحقق برنامهها و اقدامات سال گذشته را عدم وجود اعتبار ویژه برای دفتر برشمرد و گفت:با توجه به عدم اعتبار خاص در زمینه استانداردسازی و ضرورت هزینهکرد برای تدوین و تجدید نظر استانداردهای ملی و همچنین مشارکت در تدوین استانداردهای بینالمللی، لازم است به منظور اجرای ماده ۳ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد و مسئولیتپذیری دستگاهها در زمینه استانداردسازی، ردیف اعتباری ویژهای برای این امر در وزارت تخصیص یابد.
وی دیگر برنامههای دفتر محیطزیست و سلامت غذا را به شرح زیر عنوان کرد:
– اجرای الگوی ارزیابی زیستمحیطی و مدیریت سبز در زیربخشهای مختلف کشاورزی
– گردآوری، جمعبندی و اعلام نیازهای پژوهشی، مطالعاتی، آموزشی و ترویجی و اجرای دورههای وبینار و کارگاههای مرتبط با توسعه پایدار، محیطزیست و سلامت غذا با هماهنگی با واحدهای ذیربط
– شناسایی اثرات منطقهای ناشی از تغییرات اقلیمی و آب و هوا و مدیریت سازگاری و انطباق در بخش کشاورزی
دکتر رفیعیپور در پایان سخنان خود پشتیبانیهای مورد نیاز برای تحقق برنامههای پیشرو را ضروری دانست و برای رسیدن به هدف عالی این دفتر، مساعدت وزارت جهادکشاورزی را خواستار شد.