چگونه الجزایر بخش کشاورزی خود را گالوانیزه کرد؟
چگونه الجزایر بخش کشاورزی خود را گالوانیزه کرد؟

از شن‌زار  تا علف‌زار: چگونه الجزایر بخش کشاورزی خود را گالوانیزه کرد؟ مترجم: نیرالسادات نواب اصفهانی الجزایر به‌عنوان بخشی از استراتژی کشاورزی خود به کشت بیابانی روی آورده است. در حال حاضر، صدها هزار هکتار زمین در صحرای الجزایر از نظر اقتصادی فعال است. این در حالی است که تنها در چند دهه، این تپه‌های […]

از شن‌زار  تا علف‌زار:

چگونه الجزایر بخش کشاورزی خود را گالوانیزه کرد؟

مترجم: نیرالسادات نواب اصفهانی

الجزایر به‌عنوان بخشی از استراتژی کشاورزی خود به کشت بیابانی روی آورده است.

در حال حاضر، صدها هزار هکتار زمین در صحرای الجزایر از نظر اقتصادی فعال است. این در حالی است که تنها در چند دهه، این تپه‌های ماسه‌ای و شنی توانستند جای خود را به زمین‌های سبزی‌کاری جدید بدهند.

این یک تغییر بزرگ برای منطقه ال‌اوید۱ است که به یکی از تولیدکنندگان اصلی سبزیجات در کشور تبدیل شده است.

آلادین مکناسی۲، یک کشاورز سیب‌زمینی می‌گوید: «با این روش ما برای فعالیت اقتصادی و توسعه کشاورزی در منطقه ال‌اوید تشویق شده‌ایم و امیدواریم بتوانیم بهترین سیب‌زمینی را در کشور تولید کنیم، به‌طوری‌که محصولاتمان به‌عنوان محصولات باکیفیت در سراسر جهان شناخته شود و آن را به خارج از کشور صادر کنیم.»

کشاورزان الجزایر با بهره‌گیری از نور و انرژی خورشیدی در طول سال؛ توانسته‌اند سبزیجات، سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی، بادام‌زمینی و پیاز را حتی خارج از فصل، تولید کنند.

بدون استفاده از برخی فناوری‌های پیچیده، صحرای الجزایر خشک و بی‌حاصل می‌ماند. در عوض، آبپاش‌های پیشرفته، آب را از سطح ایستابیِ آب، می‌گیرند و زمین را هیدراته می‌کنند. شاخه‌های نخل روی مرزها نوعی ریز اقلیم در داخل ایجاد می‌کند.

آدلن ماشالله۳، مدیر خدمات کشاورزی در ولایت ال‌اوید، می‌گوید استفاده از روش‌های جدید باعث شده تا هم کشاورزی آسان‌تر شود و هم کشاورزان وظیفه‌شناس‌تر شوند.

“تقریباً تمام مزارع اینجا به برق متصل هستند. آن‌ها از فناوری‌های مدرنی استفاده می‌کنند که با صرفه‌جویی در مصرف آب باعث حفظ سطح آب می‌شود، همچنین، استفاده از آفت‌کش‌ها نیز بسیار کمتر شده است و تصریح می‌کنم که به‌این‌ترتیب، به کشاورزی پایدار دست‌یافته‌ایم.”

ازآنجایی‌که از نسل‌های گذشته تاکنون، سقف خانه‌ها در ال‌اوید الجزیره همگی گنبدی شکل هستند این شهر به «شهر هزار گنبد» شناخته می‌شود. این تکنیک سنتی که به نام قوت۴ شناخته شده با حمایت یونسکو عملی و قابل اجرا گردیده است.

خرما

خرما یکی دیگر از صنایع بزرگ الجزایر است. نخل خرما اغلب دقیقاً بالای سطح ایستابی، در چاله‌هایی که به عمق یک تا ۵/۱ متر حفر می‌شود، کاشته می‌شود. همچنین، محصول خرما با دست برداشت می‌شود.

لوله‌های آبیاری قطره‌ای با رفتن به عمق بیشتر؛ آب بیشتری را به گیاه می‌رسانند. به‌عنوان‌مثال، در اراضی کشاورزی دائویوا۵ با استفاده از لوله‌های آبیاری قطره‌ای که به عمق ۳۰۰ تا ۲۰۰۰ متری زیر شن و ماسه می‌رود؛ تا ۳۵۰۰۰ نخل خرما و ۲۵۰۰۰ درخت زیتون تولید گردید.

از فناوری مدرن برای برداشت محصول نیز استفاده می‌شود. به گفته مهندس کشاورزی دالیا جابوب۶، ماشین‌های جدید این امکان را فراهم می‌کنند که کشاورزان بتوانند محصولات تا ۸۰ درخت را در روز برداشت کنند.

هرچقدر سریع‌تر عمل کنید، درآمد بیشتری خواهید داشت. بنابراین با کشاورزی مکانیزه می‌توانید علاوه بر ایجاد کشاورزی پایدار، ضمن حفظ اکوسیستم‌های محیطی؛ کویر را به آبادی و مرغزارها تبدیل کنید.

این اراضی کشاورزی دائویوا با داشتن ۳۵۰ کارمند دائمی و ۲۰۰ کارگر فصلی سالانه حدود ۱۸۰۰ تن خرما تولید می‌کند که تمام محصول در خود کارخانه فرآوری و پردازش می‌شود.

خرما در اشکال مختلفی مانند خرمای تازه، خرمای بدون هسته یا حتی خمیر خرما صادر می‌شود. خرما یک محصول پرطرفدار در سراسر جهان است.

حرکت روبه‌جلو

ناگفته نماند که امنیت غذایی الجزایر به کشاورزی در مناطق سبز وسیعِ شمال کشور، وابسته است.

طبق گزارش سازمان ملل، کشور الجزیره کمترین میزان سوءتغذیه را در آفریقا دارد و هدف دارند تا برای  بهبود صادرات خود سرمایه‌گذاران خارجی را جذب کنند.

یکی دیگر از اهداف، بی‌نیازی از واردات حداقل نیمی از گندم مصرفی کشور است.

با پیشرفت اصلاحات، این بخش ساختارمندتر می‌شود. در حال حاضر، شرکت‌های جدید در تلاش برای توسعه راه‌حل‌های کشاورزی هوشمند و همچنین جذب مشارکت هستند.

فاضل بوآچه۷ کارشناس فناوری کشاورزی با بنیاد نوآوری فلاحه۸ می‌گوید: “امروزه استارت‌آپ‌های۹ الجزایری خوبی وجود دارند که در تلاش برای نوآوری و ابداع راه‌حل‌های کشاورزی هوشمند یا راه‌حل‌های دیگر هستند. چالش واقعی ما این است که آن‌ها را به سطح قدرتمند‌تری برسانیم تا به کسب‌وکارهای سودآور تبدیل شوند».

این فناوری‌های جدید برای حفظ آب‌های زیرزمینی و درنتیجه تقویت پایداری کشاورزی صحرا ضروری هستند.

پی‌نوشت‌ها:

  • El Oued
  • Aladine Meknassi
  • Adlene Mathallah
  • Ghout
  • Daoiua
  • Dalia Djaboub
  • Fazil Bouaiache
  • Filaha
  • گروه‌هایی که تلاش می‌کنند یک ایده را به یک محصول تبدیل کرده و شرکتی را به وجود آورند.

References:

Cyril Fourneris & Mario Bowden, 27/06/2022/ uronews

 

  • نویسنده : نیرالسادات نواب اصفهانی