• شماره خبر : 56409
  • تاریخ انتشار : 24 مهر 1399
  • پرینت این صفحه
  • «روز جهانی غذا» یا «روز جهان بی‌غذا» ؟

    یکشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۲ است و دو ماه از جلسه رای اعتماد مجلس دهم شورای اسلامی به محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی دولت تدبیر و امید گذشته است که محمدحسین شریعتمدار «مشاور عالی وزیر» پشت تریبون جشن «روز جهانی غذا» در وزارتخانه می رود و پیام وزیر را می خواند.

    یادداشت؛

    «روز جهانی غذا» یا «روز جهان بی‌غذا» ؟

    یکشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۲ است و دو ماه از جلسه رای اعتماد مجلس دهم شورای اسلامی به محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی دولت تدبیر و امید گذشته است که محمدحسین شریعتمدار «مشاور عالی وزیر» پشت تریبون جشن «روز جهانی غذا» در وزارتخانه می رود و پیام وزیر را می خواند.

    محمد شجاع الدینی *یکشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۲ است و دو ماه از جلسه رای اعتماد مجلس دهم شورای اسلامی به محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی دولت تدبیر و امید گذشته است که محمدحسین شریعتمدار «مشاور عالی وزیر» پشت تریبون جشن «روز جهانی غذا» در وزارتخانه می رود و پیام وزیر را می خواند.

    پس از او، نورالدین مونا، نماینده سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل، فائو، به همین مناسبت سخنرانی می کند.

    او به دولت ایران به دلیل پیوستن به سایر کشورهای جهان در برگزاری این جشن که اولین بار توسط فائو در سال ۱۹۷۹ (همان سال پیروزی انقلاب اسلامی) هم برگزار شده بود تبریک می گوید.

    آقای گری لوئیس، هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل در جمهوری اسلامی ایران نیز از قید عبارت «امنیت غذایی» در قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه دولت ایران تقدیر می کند.

    حالا در مهر ۱۳۹۹ درست هفت سال پس از آن روز، عوارض ویروس ناکارآمدی مدیران هر روز در معیشت کشاورز ایرانی و سفره غذایی مردم مشهودتر می شود.

    به علاوه، شبیخون جهانی ویروس کرونا هم به این عفونت مزمن اضافه شده است.

    همه گیری کووید-۱۹ آسیب پذیری و نارسایی سیستم های غذایی دیگر کشورها را نیز بیشتر کرده است و هر روز اوضاع را وخیم تر می کند.

    فائو پس از گذشت هشت ماه از شیوع همه‌گیری کووید-۱۹ هنوز دقیقاً نمی داند که این بلای انسانی با گرسنگی جهانی چه خواهد کرد فقط اطمینان دارد در هر سناریویی که اتفاق بیافتد، اوضاع امنیت غذایی و گرسنگی بدتر خواهد شد.

    این بیماری عالم گیر می تواند تعداد کل افراد دارای سوء تغذیه در جهان را بین ۸۳ تا ۱۳۲ میلیون نفر افزایش دهد که بخش قابل توجه ای از این افراد در ایران هستند.

    فائو می گوید: “کاهش قیمت غذاهای مغذی و اطمینان از مقرون به صرفه بودن رژیم های غذایی مناسب برای همه، به تغییرات چشمگیری در سیستم های غذایی نیاز دارد.

    ”واضح است که این تغییرات در ایران کار آسانی نخواهد بود زیرا موانع تجارت بین الملل و نرخ ارز باید کاهش یابد.

    سیاست های مالیات بر صنایع غذایی، تامین منابع مالی تولیدکنندگان و آموزش عمومی تغذیه باید با فوریت اصلاح شود اما دولت در ایران، تنها توانسته گندم را از خودکفایی بیاندازد؛ خوراک دام را انحصاری و وارد بازار سیاه کند؛ قیمت کود، سم، بذر و … را تا هفت برابر نسبت به قبل از همه گیری افزایش دهد و این وضعیت قطعا جایی برای جشن گرفتن باقی نگذاشته است.

    عضو هیات علمی دانشگاه

    مدیر‌کل اسبق دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی


    دیدگاه بگذارید

    avatar
      عضویت  
    Notify of