تعامل بیشتر بین وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی برای دسترسی به غذای سالم
تعامل بیشتر بین وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی برای دسترسی به غذای سالم

قمریان در نامه‌ به وزیر بهداشت، خواستار شد؛ تعامل بیشتر بین وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی برای دسترسی به غذای سالم   مولف کتاب‌های اطلاعات دارویی ایران- اطلاعات مکمل‌های غذایی، رژیمی و دارویی ایران در نامه‌ای به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، خواستار تعامل سازمان های مربوط برای حل ریشه ای معضلات بهداشتی و […]

قمریان در نامه‌ به وزیر بهداشت، خواستار شد؛

تعامل بیشتر بین وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی برای دسترسی به غذای سالم

 

مولف کتاب‌های اطلاعات دارویی ایران- اطلاعات مکمل‌های غذایی، رژیمی و دارویی ایران در نامه‌ای به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، خواستار تعامل سازمان های مربوط برای حل ریشه ای معضلات بهداشتی و لزوم دسترسی همه افراد جامعه به مواد غذایی سالم شد.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کشاورزی ایران(اگنا) از فانا، متن کامل نامه علیرضا قمریان، مولف کتاب‌های اطلاعات دارویی ایران- اطلاعات مکمل‌های غذایی، رژیمی و دارویی ایران و سری کتاب‌های داروهای دامپزشکی و نهاده‌های تغذیه‌ای دام، طیور و آبزیان ایران به حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت، به شرح زیر است:

 

بسمه تعالی

 

جناب آقای دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی

وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

 

با سلام

 

احتراما پیرو نامه سرگشاده اینجانب به جناب آقای دکتر رسول دیناروند، ریاست محترم سازمان غذا و دارو در خصوص یادآوری برخی از وظایف مغفول مانده آن سازمان، که متاسفانه تاکنون بی‌پاسخ مانده است، نظر حضرتعالی را به نکات ذیل جلب می نماید.

 

۱) براساس مصوبه شورای عالی اداری، برخی از وظایف سازمان غذا و دارو از زمان تاسیس آن در تاریخ  ۱۵ اسفند ماه ۱۳۸۹ عبارتند از:

 

  • تدوین و ارائه سیاست‌ها، برنامه‌ها و خط ‌مشی‌های دارویی، غذایی، آشامیدنی، آرایشی، بهداشتی، بیولوژیک و ….

 

  • سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و اجرای تحقیقات مرتبط با کنترل، آزمایش و ارتقای کیفیت اقلام موضوع این مصوبه.

 

۲) بدون شک هدف از تاسیس سازمان مذکور، تجمیع وظایف نظارتی بر تمامی مقولات مرتبط با امور دارویی، غذایی، آشامیدنی، آرایشی، بهداشتی، بیولوژیک و … بوده است، همانطور که سازمان غذا و دارو در سایر کشورها عهده دار این امر می باشد.

 

۳) متاسفانه سازمان غذا و داروی ایران، تنها نام یک سازمان نظارتی را یدک می کشد و کوچکترین اهتمامی جهت تعامل با سایر ارگانهای مرتبط با سلامت مواد غذایی همچون سازمان دامپزشکی کشور و دفتر ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی (جهت پیگیری سلامت محصولات کشاورزی و باقی‌مانده سموم و مواد شیمیایی روی این محصولات) برقرار نکرده است. لذا هریک از این سازمانها به صورت جزیره ای در بحث نظارت بر بهداشت و سلامت مواد غذایی اقدام می کنند.

 

۴) براساس قانون سازمان دامپزشکی مصوب خرداد ماه ۱۳۵۰ شرح وظایف این سازمان به طور مبسوط بیان گردیده است که بند ج  ماده ۳  آن “همکاری با وزارت بهداری در امر مبارزه با بیماریهای مشترک انسان و دام‌” می باشد.

 

۵) امروزه بجز مقوله بیماریهای مشترک بین دام و انسان، انتقال باقیمانده های دارویی و سایر مواد مضر از جمله فلزات سنگین از طریق مواد غذایی با منشا دامی به انسان، بیش از پیش لزوم تعامل وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی را ضروری می نمایاند.

 

۶) نظر به گستره وسیع وظایف سازمان دامپزشکی از کنترل، پیشگیری و ریشه کنی بیماری‌های واگیر دار و قرنطینه ای دام، مبارزه با بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان، کنترل بقایای (دارو، هورمون، متابولیت‌های قارچی، رادیونوکلئیدها، دیوکسین‌ها، بی‌کلرو فنینل‌ها، سموم، آفت‌کش‌ها، فلزات سنگین و سایر مواد شیمیایی) در فرآورده‌های دامی، نظارت بر کشتارگاه‌ها و کارخانه‌های تولید و فرآوری محصولات دامی و … و از سوی دیگر محدودیت بودجه ای این سازمان ضرورت یاری رسانی به این سازمان جهت انجام وظایف محوله را دو چندان می کند.

 

۷) سازمان دامپزشکی کشور به‌دلیل وظایف گسترده آن، جزو معدود سازمانهای بین وزارتی است که بخشی از وظایف آن در حیطه اختیارات وزارت جهاد کشاورزی و بخشی از وظایف آن در حیطه اختیارات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.

 

۸) نظر به اینکه بودجه این سازمان تنها از طریق وزارت جهاد کشاورزی تامین می‌گردد، لذا بودجه اختصاص یافته حتی کفایت انجام وظایف این سازمان جهت کنترل، پیشگیری و ریشه کنی بیماری‌های واگیر دار دامی (بیماریهای غیرمشترک بین انسان و دام) را نمی‌کند چه برسد به ریشه کنی بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان و کنترل باقیمانده های (دارو، هورمون، متابولیت های قارچی، رادیونوکلئیدها، دیوکسین ها، بی‌کلرو فنینل ها، سموم، آفت کش ها، فلزات سنگین و سایر مواد شیمیایی) در فرآورده‌های  دامی.

 

۹) نظر به اینکه پیشگیری همواره مقدم بر درمان است، مقتضی است وزارت متبوع حضرتعالی بخشی از بودجه اختصاص یافته در طرح تحول نظام سلامت یا  سایر ردیف های بودجه‌ای آن وزارتخانه را در اختیار سازمان دامپزشکی کشور قرار دهد تا با تجهیز مراکز کنترل باقیمانده های (دارو، هورمون، متابولیت های قارچی، رادیونوکلئیدها، دیوکسین ها، بی‌کلرو فنینل ها، سموم، آفت کش ها، فلزات سنگین و سایر مواد شیمیایی) در فرآورده‌های دامی و نیز ریشه کنی بیماریهای مشترک بین دام و انسان، هزینه سربار تحمیل شده به بخش درمان و میزان بروز این بیماریها را کاهش دهد، که این امر مصداق بارز صرفه جویی در هزینه های بخش درمان و در راستای اقتصاد مقاومتی خواهد بود.

 

۱۰) در پایان مجددا یادآوری می گردد در دنیای امروز بدون تعامل نزدیک بین وزارت بهداشت، سازمان دامپزشکی و دفتر ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی امکان فائق آمدن بر باقیمانده ها و بیماریهای قابل انتقال از مواد غذایی به انسان امکان پذیر نیست و وزارت بهداشت با نادیده گرفتن این امر تنها آب در هاون می‌کوبد. لذا با سعه صدر و اختصاص بودجه لازم در امر پیشگیری (از طریق طرح موضوع در هیات وزیران و درخواست بودجه اختصاصی برای سازمانهای مرتبط با تامین مواد غذایی)، به حل ریشه ای معضلات کنونی بپردازید که لازمه داشتن جامعه ای سالم، دسترسی به مواد غذایی سالم می‌باشد.

 

با تقدیم احترام

دکتر علیرضا قمریان

مولف کتابهای “اطلاعات دارویی ایران- اطلاعات مکملهای غذایی، رژیمی و دارویی ایران و سری کتابهای داروهای دامپزشکی و نهاده های تغذیه ای دام، طیور و آبزیان ایران”

تهران- بیست و دوم آبان ماه ۱۳۹۵

 

رونوشت:

– جناب آقای دکتر محمدباقر نوبخت- ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه

– جناب آقای مهندس محمود حجتی- وزیر محترم جهاد کشاورزی

– جناب آقای دکتر مهدی خلج- ریاست محترم سازمان دامپزشکی

– جناب آقای دکتر علی نوبخت- ریاست محترم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی

– جناب آقای دکتر علی محمد شاعری- ریاست محترم کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی