تنظیم بازار مرغ را به تشکل ها بسپارید/ تعهد می دهیم مرغ را با هر قیمتی که دولت بخواهد عرضه کنیم
تنظیم بازار مرغ را به تشکل ها بسپارید/ تعهد می دهیم مرغ را با هر قیمتی که دولت بخواهد عرضه کنیم

درخواست پیش کسوتان صنعت طیور کشور از رییس و اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس: تنظیم بازار مرغ را به تشکل ها بسپارید/ تعهد می دهیم مرغ را با هر قیمتی که دولت بخواهد عرضه کنیم   پیش کسوتان صنعت طیور کشور در نشست مشترک با رییس و اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس از آنها خواستند با مصوبه […]

درخواست پیش کسوتان صنعت طیور کشور از رییس و اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس:

تنظیم بازار مرغ را به تشکل ها بسپارید/ تعهد می دهیم مرغ را با هر قیمتی که دولت بخواهد عرضه کنیم

 

پیش کسوتان صنعت طیور کشور در نشست مشترک با رییس و اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس از آنها خواستند با مصوبه های قانونی وظیفه تنظیم بازار مرغ را به تشکل های مربوط بسپارند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کشاورزی ایران(اگنا)، پیش کسوتان صنعت طیور و نمایندگان تشکل های مرغداری گوشتی در این نشست اعلام کردند تعهد می دهند مرغ را با هر قیمتی که دولت کارشناسی کند، به دست مصرف کننده برسانند.

امیر سیدی، مرغدار نمونه کشوری، نخستین سخنران این نشست بود. وی دغدغه های دولت ها در ۴ دهه اخیر را تولید و جلوگیری از کاهش تولید دانست و افزود: عملکرد دولت ها در این بخش مطلوب بوده است.

وی با اشاره به برنامه های افزایش ظرفیت تولید مرغ و سایر بخش های زنجیره تولید، در دولت نهم و دهم، تصریح کرد: در آن زمان سرانه مصرف مرغ در کشور (تا سال ۹۴) ۲۸ کیلوگرم بود اما در سال های اخیر کشور با رکود اقتصادی مواجه شد و سرانه مصرف مرغ به ۲۱ کیلوگرم کاهش یافت.

این مرغدار نمونه کشوری، افزود: در چنین شرایطی زنجیره های تولید مرغ شامل مرغداری های گوشتی، مادر، تخم گذار، کشتارگاه ها، کارخانه های دان و غیره، چاره ای جز کاهش تولید و خالی شدن بخشی از ظرفیت تولید ندیدند و زیان کردند.

سیدی ادامه داد: با کاهش سرانه مصرف مرغ، بازار داخل بهم ریخت و از سوی دیگر به دلیل بی توجهی زنجیره تولید به بسته بندی، توان رقابت در بازارهای منطقه را نیز از دست دادیم.

این کارشناس صنعت مرغداری کشور با اشاره به کیفیت مرغ های تولید داخل تصریح کرد: بی تردید کیفیت مرغ های ایرانی در منطقه قابل رقابت است اما در بخش بسته بندی و قیمت تمام شده تولید، مشکل داریم.

وی با اشاره به مازاد نیاز داخلی گوشت مرغ، گفت: در سال های پیش که ظرفیت تولید با حمایت دولت افزایش یافت، شوربختانه برنامه ای برای مازاد نیاز داخلی تدوین و اجرا نشد و اکنون که در زمان رکود اقتصادی به سر می بریم و کاهش تقاضا حاکم شده، مازاد نیاز گوشت مرغ بر قیمت ها و بازار داخلی تاثیر منفی گذاشته و مسئولان را نیز غافلگیر کرده است.

مرغدار نمونه کشوری افزود: در حالی که وزارت جهاد کشاورزی و معاونت امور دام قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ به مصرف کننده را حداقل ۷ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام می کنند اما میانگین قیمت گوشت مرغ در ۳ تا ۴ سال اخیر زیر ۶ هزار تومان بوده است و مرغداران در هر کیلوگرم ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان متضرر شده اند.

سیدی به برنامه های تولید که از سوی مسئولان مربوط شامل وزارت جهاد کشاورزی، دفتر طیور معاونت امور دام، شرکت پشتیبانی امور دام و وزارت صنعت، ارایه شده، اشاره و اظهار کرد: این برنامه ها با همکاری تشکل ها اجرا شده در راهبری و هدایت صنعت مرغداری برای تامین نیاز داخلی بوده است.

وی ادامه داد: از جمله ضعف های مهم در این برنانه این بود که بخش های مهمی مانند بهره وری تولید، قابلیت رقابت و حضور در بازارهای جهانی در آن دیده نشده و تنها به رفع نیاز داخل و تامین ذخایر استراتژیک توجه شده است.

سیدی تصریح کرد: در ادامه شاهد هستیم که هیچ یک از سازمان های دولتی و حتی تشکیلات بخش خصوصی هم نتوانسته اند به وظایف شان درست عمل کنند. به دلیل مدیریت ضعیف در صنعت و زنجیره تولید مرغ، ما مرغداران نیز به اشتباه وارد رقابت های منفی شدیم و آسیب های جدی به این صنعت بزرگ وارد شده است.

سیدی به وضعیت نابسامان برخی حلقه های زنجیره تولید مرغ گوشتی اشاره کرد و افزود: شرکت های مرغ مادر اکنون با حدود ۶۰ درصد ظرفیت تولید کار می کنند و شرکت های مرغ مادر گوشتی نیز تنها از ۴۰  درصد توان و ظرفیت های تولید خود بهره برداری می کنند.

وی وضعیت کارخانه های خوراک دام را بحرانی تر دانست و گفت: کارخانه های تولید دان با توانایی بسیار بالا، کم ترین استفاده را از ظرفیت های تولید می کنند و در بهترین حالت  ۳۰ درصد از توان شان در چرخه تولید قرار دارد. وضعیت کشتارگاه ها نیز مانند سایر حلقه ها اسفبار است.

این کارشناس صنعت مرغداری وضعیت این صنعت بزرگ و مهم را رو به سقوط اعلام و اظهار کرد: در چنین شرایطی صنعت توزیع هم مدیریت نشد و در استان های پرمصرف و بزرگ مانند تهران، مراکز بزرگ توزیع مانند میدان بهمن، با ایجاد انحصار و رقابت ناسالم، به رقیبی برای تولید تبدیل شده اند.

وی ارزان فروشی گوشت مرغ را در حالی که تمامی کالاها و مواد خوراکی روند افزایشی دارند و هر سال با افزایش قیمت مواجه می شوند، ناعادلانه و غیر منطقی برشمرد و افزود: شرکت پشتیبانی امور دام به چه دلیل باید با استفاده از منابع دولتی سالانه میلیاردها تومان زیان کند و توازن در عرضه و تقاضای مرغ را بهم بریزد؟

سیدی ادامه داد: این شرکت که باید حامی تولید باشد با در پیش گرفتن روند ضد تولید و عرضه مرغ های بی کیفیت با تاریخ انقضای نزدیک به پایان، اعتماد مصرف کننده را کاهش می دهد و ضربه به تولید می زند. در این زمینه وزارت جهاد کشاورزی ناشیانه به بازار مرغ ورود کرده است و این رویه باید اصلاح شود.

وی گفت: در شرایط دشوار اقتصادی که تولیدکنندگان در آن بسر می برند، در نظر گرفتن کمترین میزان سود برای تولید حق شان است اما وزارت جهاد کشاورزی با افزایش قیمت مرغ مخالفت می کند در حالی که بهره تسهیلات بانک ها بسیار بالاست و توان بنگاه های تولید را گرفته است. با ادامه این روند تک تک حلقه های زنجیره مرغ ورشکست می شوند و از چرخه تولید بیرون می روند.

مرغدار نمونه کشور تصریح کرد: اگر قرار است همچنان دولت بازار مرغ را مدیریت کند باید به فکر تولیدکنندگان هم باشد در غیر این صورت تامین و تنظیم مرغ را به تشکل های تولید بسپارد و خودش با استفاده از اهرم هایی که در اختیار دارد، نقش نظارتی ایفا کند. ما هم به عنوان تشکل تعهد می دهیم با قیمت کارشناسی دولت، مرغ مصرفی را به موقع تامین کنیم.