با بررسی اطلاعات معاونت امور تولیدات دامی(اموردام) وزارت جهادکشاورزی که نهاد تخصصی در زمینه برنامه ریزی و کنترل تولید و بازار تخم مرغ در کشور است، مشاهده می شود که میزان تولید گوشت مرغ و تخم مرغ (جدول1) در سال 1392 به میزان 893 هزارتن می باشد. جدول 1- آمار تولیدات دامی از […]
با بررسی اطلاعات معاونت امور تولیدات دامی(اموردام) وزارت جهادکشاورزی که نهاد تخصصی در زمینه برنامه ریزی و کنترل تولید و بازار تخم مرغ در کشور است، مشاهده می شود که میزان تولید گوشت مرغ و تخم مرغ (جدول1) در سال 1392 به میزان 893 هزارتن می باشد.
جدول 1- آمار تولیدات دامی از سال 1387- 1392(هزارتن) (معاونت امور تولیدات دامی، وزارت جهادکشاورزی)
1387 | 1388 | 1389 | 1390 | 1391 | 1392 | میانگین شش سال | ||
تخم مرغ | میزان تولید | 727 | 751 | 767 | 700.3 | 912.7 | 893.4 | 791.9 |
درصد رشد | * | 3.3 | 2.13 | -8.69 | 30.3 | -2.11 | 3.81 | |
گوشت مرغ | میزان تولید | 1565 | 1610 | 1666 | 1783 | 1871 | 1967 | 1743.6 |
درصد رشد | * | 2.87 | 3.47 | 7.02 | 4.93 | 5.13 | 4.68 |
*اعدادی که مارک دار شده اند توسط مولف برآورد شده اند.
هرچند این آمار رسمی ترین و موثق ترین آمار کشور در بخش طیور تخمگذار است ولی اشتباهات بسیار زیادی در آن وجود دارد که میتواند صحت آن را تحت الشعاع قرار دهد. به عنوان نمونه آمار نامه کشاورزی سال 1390 که خلاصه آن در جدول شماره 2 آمده است نشان میدهد که استان کهگیلویه و بویراحمد تولید 3.8 هزارتن تولید تخم مرغ داشته و ظرفیت مرغ تخمگذار آن 100 هزار قطعه است. با یک تقسیم ساده مقدار تولید تخم مرغ (3.8 هزارتن) بر میانگین تولید تخم مرغ هر قطعه مرغ (18-19 کیلوگرم/ مرغ) می بایست در این استان 200- 211 هزار قطعه مرغ تخمگذار وجود داشته باشد نه 100 هزار قطعه. حال آنکه در آن مقطع تعداد جوجه ریزی زیر 90 هزار قطعه بوده است. این میزان حتی با احتساب مرغ بومی نیز به این میزان نخواهد رسید. البته باید خاطرنشان ساخت در دولت قبل، ملاک آمارها تنها مرکز آمار بوده و توجه چندانی به اطلاعات وزارت جهادکشاورزی نمیشد. امید است از سال 1394 تنها آمارهای دقیق و قابل استناد را بتوان از وزارت جهادکشاورزی اخذ نمود.
جدول 2- ظرفیت واحدهای تخمگذار و میزان تولید تخم مرغ و گوشت مرغ درسال 1390 به تفکیک استان(آمارنامه کشاورزی، 1391)
استان | ظرفیت و تعداد واحد تخمگذار | میزان تولید (هزارتن) | ||
تعداد | ظرفيت | تخم مرغ | گوشت مرغ | |
آذر بایجان شرقی | 298 | 8665140 | 100.5 | 76.1 |
آذربایجان غربی | 43 | 1184808 | 16.1 | 64.7 |
اردبیل | 27 | 718330 | 10.1 | 40.9 |
اصفهان | 137 | 6626612 | 64.9 | 116.8 |
البرز | 105 | 7803660 | 30.3 | 45.8 |
ایلام | 1 | 30000 | 1 | 29.4 |
بوشهر | 1 | 40000 | 0.9 | 21.6 |
تهران | 130 | 12210911 | 61.9 | 78.5 |
چهارمحال و بختیاری | 8 | 217000 | 3 | 26.9 |
خراسان جنوبی | 16 | 511400 | 8.2 | 44.4 |
خراسان رضوی | 223 | 6999820 | 117.7 | 113.2 |
خراسان شمالی | 3 | 39300 | 3 | 19.1 |
خوزستان | 5 | 250000 | 5.5 | 67.7 |
زنجان | 17 | 792200 | 9.2 | 36 |
سمنان | 24 | 1198000 | 11 | 45.1 |
سیستان و بلوچستان | 2 | 370000 | 4.6 | 29.7 |
فارس | 28 | 2389500 | 37.4 | 105.5 |
قزوین | 42 | 6029400 | 25.6 | 62.8 |
قم | 144 | 6281180 | 24.8 | 47.5 |
کردستان | 11 | 409000 | 4.9 | 35.4 |
کرمان | 14 | 960000 | 11.7 | 39.3 |
کرمانشاه | 20 | 732500 | 7.2 | 36 |
کهگیلویه و بویراحمد | 3 | 100000 | 3.8 | 14.3 |
گلستان | 17 | 1886000 | 18 | 87.7 |
گیلان | 1 | 36000 | 17.2 | 77.6 |
لرستان | 12 | 452000 | 5.2 | 49.9 |
مازندران | 22 | 824624 | 13 | 151.9 |
مرکزی | 64 | 2566500 | 28.7 | 68.1 |
هرمزگان | 1 | 10000 | 1.1 | 26.5 |
همدان | 47 | 1610500 | 25.4 | 67.3 |
یزد | 16 | 1133300 | 26.8 | 49 |
جنوب استان کرمان | 1 | 100000 | 1.7 | 8.8 |
جمعکل | 1483 | 73177685 | 700.3 | 1783.4 |
همچنین در جدول 3 سرانه مصرف تولیدات دامی توسط معاونت امور تولیدات دامی چنین اعلام شده است، به طوریکه میزان سرانه تخم مرغ مصرفی در ایران در سال 92-91 به 11.12-11.42 کیلوگرم به ازای هر نفر در سال رسیده است.
جدول شماره 3- آمار مصرف تولیدات دامی کشور از سال 1387- 1392(کیلوگرم در سال) (معاونت امور تولیدات دامی)
گوشت مرغ | تخم مرغ | سال |
21.93 | 9.85 | 1387 |
22.12 | 10.08 | 1388 |
23.08 | 10.06 | 1389 |
24.40 | 9.66 | 1390 |
25.21 | 11.42 | 1391 |
25.16 | 11.12 | 1392 |
* | 11.82 | 1393 |
نگاهی به وب سایت مرکز آمار ایران و نیز ساعت جمعیتی نشان میدهد که در پایان سال 1393 جمعیت ایران 78.2 میلیون نفر بوده است. همچنین دکتر طلاکش از تولید 600 تن تخم مرغ مازاد در روز اول اردیبهشت 1394 خبر داده است. آمار واقعی ولی منتشر نشده نشان میدهد که درحال حاضر 1812 فارم تخمگذار فعال در ایران وجود دارد و در سال 1393 بیش از 42 میلیون قطعه جوجه ریزی تخمگذار شده و میزان تولید تخم مرغ در سال 93 به 925هزار تن رسیده است. با فرض تولید این مقدار تخم مرغ توسط بخش تخمگذار صنعتی و مرغ بومی میتوان گفت که سرانه مصرف تخم مرغ در سال 1393 حدود 11.82 کیلوگرم می باشد. آنچه در این میان و در محاسبات دیده نمی شود تخم مرغهای خوراکی تولید شده توسط مرغهای غیر تخمگذار است که در محاسبات آورده نمی شود. در این مقاله سعی می شود که محاسبات نسبتا دقیقی از این میزان تخم مرغ تولیدی توسط مرغهای غیز تخمگذار صنعتی آورده شود که در قفس پرورش نمی یابند.
همانطور که میدانید میزان تولید تخم مرغ و مصرف پروتئین حیوانی یکی از شاخصهای توسعه یافتگی هر کشوری می باشد. اطلاعات مرکز تحقیقات استراتژیک وابسته به مجمع تشخیص مصلحت نظام نشان میدهد که اهداف کمی و کیفی برای مصرف سرانه و نیز میزان تولید تخم مرغ برای سال پایه یعنی 1384 و نیز سال پیش بینی یعنی 1393 طبق جدول 4 می باشد. هرچند آمار جهادکشاورزی برای سال 1393 میزان 925 هزارتن می باشد که بر این اساس سرانه مصرف 11.82 کیلوگرم خواهد بود که این عدد کمتر از میزان پیش بینی شده در برنامه پنجم توسعه بوده است.
جدول 4- اهداف کمی و کیفی پیش بینی شده در برنامه چهارم و پنجم توسعه (www.csr.ir)
اهداف | عنوان | سال پایه (84) | سال 1393 |
کمی | مصرف سرانه تخم مرغ(کیلوگرم در سال) | 9.5 | 12.5 |
تولید تخم مرغ(هزارتن در سال) | 671 | 964 | |
کیفی | ضریب تبدیل تخم مرغ | 2.77 | 2.68 |
میانگین جهانی مصرف سرانه تخم مرغ 180 عدد است، مصرف سرانه تخم مرغ در ایران طی سال 1389، 25 عدد کمتر از میانگین جهانی بوده و خوشبختانه درحال حاضر با رشد خوبی در این زمینه مواجه بوده و به 191 عدد در سال 1393 رسیده است. از این میزان 25 درصد از طریق مصرف صنایع غذایی مانند کیک و کلوچه و باقی به صورت مستقیم در منازل مصرف میشود. در جدول شماره 5 به سرانه تخم مرغ مصرفی در کشورهای مختلف جهان برحسب عدد تخم مرغ به ازای هر نفر در سال توسط کمیسیون بین المللی تخم مرغ اشاره شده است.
جدول 5- سرانه تخم مرغ مصرفی درکشورهای مختلف جهان(تعداد/ هر نفر/ سال) (IEC)
کشور | 1996 | 1998 | 2000 | 2002 | 2008 |
کانادا | 171 | 182 | 188 | 185 | 181 |
آمریکا | 238 | 245 | 258 | 254 | 248 |
آلمان | 222 | 225 | 223 | 217 | 212 |
فرانسه | 260 | 261 | 264 | 248 | 248 |
ایتالیا | 221 | 222 | 219 | 223 | 224 |
هلند | 175 | 178 | 180 | 184 | 182 |
انگلستان | 168 | 170 | 173 | 176 | 183 |
سوئد | 196 | 193 | 197 | 187 | 197 |
ژاپن | 337 | 324 | 328 | 329 | 334 |
استرالیا | 154 | 156 | 155 | 152 | 196 |
این درحالیست که کشور ایران با جمعیتی جوان نیازمند توجه بیشتر به تامین منابع پروتئینی است. یکی از منابع بسیار مهم و با ارزش پروتئینی، همانا تخم مرغ است. در حقیقت، پروتئین تخممرغ چنان کیفیت بالایی دارد که به عنوان استانداردی برای مقایسه سایر پروتئینها استفاده میشود. ارزش بیولوژیکی پروتئین تخم مرغ (93.7)، شیر(84.5)، ماهی (76) و گوشت گاو (74.3) درصد می باشد.
بر اساس استاندارد سازمان جهانی خاروبار (فائو) روزانه هر فرد باید 21 گرم پروتئین حیوانی مصرف کند تا فرد سالم باشد که این امر اهمیت و جایگاه دامپروری را نشان میدهد. درکشورهای درحال توسعه متوسط مصرف پروتئین حیوانی 21 گرم در روز بوده که این میزان کمتر از متوسط مصرف جهانی (یعنی29گرم) و کشورهای توسعه یافته (59 گرم در روز) است.
طبق آخرين آمارهاي ارائه شده در سايت سازمان خوار و بار كشاورزي ملل متحد، بالاترين سرانه مصرف پروتئين حيواني در سال 2003 در جهان مربوط به كشور ايسلند با 87 گرم مصرف سرانه و به دنبال آن كشور فرانسه با 76 گرم، آمريكا، سوئد و اسپانيا با 73 گرم در ردههاي بعدي قرار دارند. در كشورهاي منطقه نيز قزاقستان با مصرف روزانه 43 گرم در روز در صدر جدول و پاكستان و ايران با 22 گرم در روز در قعر جدول قرار دارند. در جدول 6 و 7 میزان مصرف تخم مرغ در قاره های مختلف و برخی کشورهای آسیایی که مصرف تخم مرغ در آنها بالاست اشاره شده است.
جدول6- سرانه مصرف تخم مرغ در قاره های مختلف بین سالهای 2000-2009 (فائو) (کیلوگرم/ هرنفر/ سال)
2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | |
قاره آفریقا | 2.1 | 2.2 | 2.2 | 2.2 | 2.2 | 2.3 | 2.2 | 2.3 | 2.4 | 2.3 |
آمریکا | 10.6 | 10.9 | 10.8 | 10.8 | 10.9 | 11.1 | 11.5 | 11.3 | 11.3 | 11.4 |
اروپا | 12.1 | 12.3 | 12.6 | 12.4 | 12.6 | 12.5 | 12.7 | 12.8 | 12.8 | 12.7 |
اقیانوسیه | 6.2 | 6.3 | 6.21 | 5.6 | 5.6 | 5.9 | 7.1 | 6.5 | 6.5 | 6.4 |
آسیا | 8 | 8 | 8.1 | 8.3 | 8.3 | 8.5 | 8.5 | 8.7 | 9.1 | 9.2 |
جهان | 8.1 | 8.2 | 8.3 | 8.3 | 8.4 | 8.5 | 8.5 | 8.7 | 8.9 | 8.9 |
کمیسون بین المللی تخم مرغ در سال 2015 اعلام میکند که 4.93 میلیارد قطعه مرغ تخمگذار وجود دارد که از این میزان 800-1000 میلیون قطعه در کشور چین، 276 میلیون قطعه در ایالات متحده و 290 میلیون قطعه در پانزده کشور اتحادیه اروپا نگهداری می شود. هندوستان با 133 و مکزیک با 115 میلیون قطعه در رتبه های بعدی قرار دارند. 50 درصد تخم مرغهای خوراکی جهان سفید و 50 درصد دیگر قهوه ای می باشند. کشور آلمان بزرگترین واردکننده تخم مرغ می باشد.
جدول7- سرانه مصرف تخم مرغ در کشورهای مختلف آسیایی بین سالهای 2000-2007 (فائو) (کیلوگرم/ هرنفر/ سال)
2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | |
قاره آسیا | 8 | 8 | 8.1 | 8.3 | 8.3 | 8.5 | 8.5 | 8.7 |
برونئی | 11.98 | 12.33 | 21.11 | 15.83 | 15.56 | 14.81 | 15.31 | 20.99 |
ایران | 6.62 | 6.58 | 6.18 | 6.87 | 7.38 | 8.73 | 7.16 | 7.96 |
ژاپن | 19.38 | 19.24 | 19.3 | 19.24 | 18.86 | 19.1 | 18.98 | 19.59 |
کره | 9.58 | 10.53 | 10.57 | 10.55 | 9.9 | 9.96 | 10.3 | 10.34 |
مالزی | 12.03 | 11.12 | 9.76 | 12.27 | 12.51 | 12.24 | 12.22 | 12.24 |
تایلند | 9.83 | 9.53 | 10.05 | 9.82 | 8.11 | 8.97 | 9.43 | 9.62 |
برای دانستن سرانه واقعی مهمترین عامل داشتن اطلاعات درست در زمینه میزان تولید تخم مرغ است به عنوان نمونه میزان تولید تخم مرغ در ایران، آسیا و جهان در سالهای 2010-2012 طبق اطلاعات فائو(منتشر شده در گلوبال پولتری ترند) به شرح زیر است.
جدول 8- میزان تولید تخم مرغ در ایران، آسیا و جهان (Global poultry Trend)
2012 | 2011 | 2010 | |
800 | 800 | 741 | ایران |
38700 | 38100 | 37488 | آسیا |
64700 | 64200 | 63575 | جهان |
هرچند معاونت بهبود تولیدات دامی میزان تولید تخم مرغ را در سال 1392 معادل 893.4 هزارتن (با احتساب تولیدات مرغ بومی) و سرانه را 11.12 کیلوگرم اعلام میکند. ولی شرکت Avangard که بزرگترین تولید کننده تخم مرغ در اروپا بوده و در کشور اکراین قراردارد اعلام میکند تولید تخم مرغ ایران در سال 2013 (1392) که ایران رتبه سیزدهم جهان را با 1.1 درصد از تولیدات جهانی به خود اختصاص داده است. با فرض 1.1 درصد از تولیدات جهان میتوان اعلام نمود که این میزان حدود 721هزارتن تخم مرغ است.
هرچند در ایران تمام تخم مرغهای تولیدی به صورت صنعتی در داخل قفس تولید می شود و تنها مرغهای بومی که حدود 90-100 هزار تن تولید تخم مرغ میکنند به صورت آزادانه و در داخل طبیعیت و خارج از قفس نگهداری می شوند و به عنوان تخم مرغ رسمی یا بومی به بازارهای محلی یا به صورت خود مصرفی به مصرف خانوارهای روستایی و شهرهای کوچک می رسد. در این میان تخم مرغهای تولیدی توسط مرغهای مادر گوشتی، اجداد، مادر تخمگذار و … در محاسبات آورده نمی شود. هرچند به این نکته باید دقت کرد که در محاسبات جهانی این بخش از تخم مرغها در محاسبات آورده می شود یا خیر؟ در این مقاله سعی می شود برآوردی از تخم مرغهای تولیدی توسط این بخش انجام شده و ارائه گردد.
همانطورکه میدانید مرغهای مادر تخمگذار که تولید کننده جوجه های یکروزه تخمگذار هستند توسط چندین شرکت نگهداری می شوند. طبق آمار وزارت جهادکشاورزی در ایران سالانه 608530 قطعه مرغ مادر تخمگذار جوجه ریزی می شود. با پیش فرضهای زیر میتوان گفت که:
- زنده مانی در آمیخته H&N بین 0- 20 هفتگی 96-98 درصد و زنده مانی در دوره تولید (21-72 هفتگی) 92- 96 درصد می باشد. که در محاسبات ما میزان تلفات را 4 درصد برای دوره پرورش مرغهای مادر تخمگذار لحاظ نمودیم.
- مجموع تخم مرغ تولیدی برای آمیخته H&N را 285-295 عدد و تعداد قابل جوجه کشی را 260-270 عدد در نظر می گیرند که به طور متوسط تعداد تخم مرغ خوراکی به ازای هر قطعه مرغ پای تخم 25 در نظر گرفته شد.
- درآمیخته LSL مجموع تخم مرغ تولیدی تا 72 هفتگی 295-305 عدد و تخم مرغ قابل جوجه کشی 270-280 عدد می باشد.
جدول9- جوجه ریزی گله مادر تخمگذار، تعداد مرغ پای تخم، سرانه تخم مرغ خوراکی در ایران
آمیخته | تعداد جوجه ریزی مادر در سال 92 | مرغ پای تخم | تعداد تخم مرغ خوراکی به ازای هر قطعه مرغ پای تخم | مجموع تخم مرغ خوراکی تولید شده توسط سویه | |
LSL | 255,893 | تولید داخل | 245,657 | 25 | 6,141,432 |
Bovanz | 26,496 | وارداتی | 25,436 | 25 | 635,904 |
Shaver | 57,382 | وارداتی | 55,087 | 25 | 1,377,168 |
H&N | 34,080 | وارداتی | 32,717 | 25 | 817,920 |
Hy-Line | 234,679 | تولید داخل | 225,292 | 25 | 5,632,296 |
جمع کل | 608,530 | 584,189 | * | 14,604,720 |
بر اساس اطلاعات جدول شماره 6 می توان گفت که سالانه 14.6میلیون عدد تخم مرغ توسط این مرغها به عنوان خوراکی تولید می شود. با فرض اینکه میانگین وزن تخم مرغ در طول کل دوره 58 گرم باشد میتوان گفت که 847074 کیلوگرم تخم مرغ خوراکی توسط این مرغهای مادر در ایران سالانه تولید می گردد.
مرغهای مادرگوشتی نیز یکی از بخشهای مهم در صنعت مرغداری است. که بخشی از تخم مرغ آن به صورت خوراکی وارد چرخه مصرف می گردد. درجدول شماره 7 تعداد جوجه ریزهای گله مادر برحسب سویه طبق آخرین آمار منتشر شده توسط انجمن جوجه یکروزه در سال 1393 به شرح زیر است. با وجود 11.18 میلیون قطعه جوجه ریزی مادر و با فرض تلفات 5 درصدی میتوان گفت تعداد مرغ پای تخم در سال 1393 در ایران 10.6 میلیون قطعه بوده است. در دفترچه راهنمای مدیرتی راس 308 اعلام شده است که تعداد تخم مرغ قابل جوجه کشی در نژاد راس 175 و مجموع تخم مرغ تولیدی 182 عدد و میانگین وزن 62 گرم در طول 40 هفته تولید می باشد. با چنین فرضی میتوان گفت که سالانه 5268 تن تخم مرغ خوراکی وارد چرخه مصرف می شود.
جدول10- جوجه ریزی گله مادر گوشتی، تعداد مرغ پای تخم، سرانه تخم مرغ خوراکی در ایران
وزن تخم مرغ خوراکی (کیلوگرم) | سرانه تعداد تخم مرغ خوراکی | تعداد مرغ پای تخم | جوجه ریزی سال 93 | |
144,706 | 8 | 291745 | 307,100 | آربوراکرز |
4,747,852 | 8 | 9572282.65 | 10,076,087 | راس |
311,402 | 8 | 627826.5 | 660,870 | کاب |
64,890 | 8 | 130826.4 | 137,712 | هوبارد |
5,268,850 | 8 | 10622680.55 | 11,181,769 | جمع |
http://www.sdocp.ir/Reports/Actual/Default.aspx
مرغهای اجداد گوشتی در ایران را چهار سویه غالب تشکیل می دهند اطلاعات انجمن جوجه یکروزه نشان میدهد که سالانه 167 هزار قطعه اجدادگوشتی در ایران جوجه ریزی می شوند. با مراجعه به دفترچه راهنمای مدیریت اجداد گوشتی در می یابیم که درصد تلفات در مرغ اجداد گوشتی 4-5 درصد، مجموع تخم مرغ تولیدی 169.6 و تخم مرغ قابل جوجه کشی 159.9در طول 41 هفته تولید می باشد. با چنین پیش فرضهایی میتوان گفت که سالانه 98.3 تن تخم مرغ خوراکی توسط این واحدها تولید می شود.
جدول 11- جوجه ریزی گله اجداد گوشتی ایران در سال 1393
وزن تخم مرغ خوراکی (کیلوگرم) | سرانه تعداد تخم مرغ خوراکی | تعداد مرغ پای تخم | جوجه ریزی سال 93 | |
12,958 | 10 | 20900 | 22,000 | آربوراکرز |
75,392 | 10 | 121600 | 128000 | راس |
10,013 | 10 | 16150 | 17,000 | کاب |
0 | 10 | 0 | 0 | هوبارد |
98,363 | 10 | 158650 | 167,000 | جمع |
http://www.sdocp.ir/Reports/Actual/Default.aspx
علاوه برموارد فوق بایستی سایت پرورش لاین بابلکنار را که نماینده هایبرو هلند بوده و سویه تولید آن آرین بوده است را باید درمحاسبات آورد رئیس مجتمع مرغ لاین ایران اعلام کرده است که ظرفیت اسمی لاین این مجمتع 8400 قطعه جوجه می باشد و نیز هرجوجه یکروزه لاین، 40 جوجه اجداد، از جوجه های اجداد 47 جوجه مادر، از جوجه های مادر 120 جوجه گوشتی تولید می شود. و هر جوجه لاین پایه تولید 427 تن گوشت در داخل کشور است. که این آمیخته حدود 1.3-2 درصد بازار ایران را تشکیل میدهد. با چنین فرضیاتی می توان گفت که 85.6 تن تخم مرغ خوراکی توسط این مجتمع تولید می گردد.
جدول 12- تعداد جوجه لاین، اجداد و مادرگوشتی آرین در بابلکنار
وزن تخم مرغ خوراکی (کیلوگرم) | سرانه تعداد تخم مرغ خوراکی | تعداد مرغ پای تخم | جوجه ریزی | |
4,948 | 10 | 7980 | 8,400 | لاین آرین |
1,967 | 10 | 3173 | 3340 | اجداد آرین |
78,690 | 10 | 126920 | 133,600 | مادر آرین |
85,605 | 10 | 138073 | 145,340 | جمع |
نتیجه گیری
با بررسی آمارها مشخص میگردد که میزان تخم مرغ خوراکی تولیدی توسط لاین آرین (85.6 تن)،گله های اجداد(98.3 تن)، مادرگوشتی (5269 تن) و گله مادر تخمگذار (847 تن) بوده که مجموعا 6300 تن خواهد بود که این میزان تولید نسبت به تولید سال 1392 (یعنی 893.4 هزارتن) معادل 0.71 درصد خواهد بود. به عیارت دیگر 0.08 کیلوگرم یا 81 گرم به سرانه مصرف تخم مرغ کشور افزوده شود. به عبارت دیگر 0.1 کیلوگرم باید به سرانه تخم مرغ مصرفی توسط وزارت جهادکشاورزی افزوده شود.
پس میتوان گفت که سرانه مصرف تخم مرغ در ایران 11.90 کیلوگرم به ازای هر نفر در سال در سال 1393 بوده است که نسبت به اروپا کمتر ولی بیشتر از قاره آفریقا، آسیا و اقیانوسیه است. با گسترش فرهنگ مصرف تخم مرغ ضروری است که سرانه مصرف هر فرد ایرانی 0.8 کیلوگرم دیگر نیز افزایش یابد تا به سطح اروپا برسد. همچنین میتوان گفت که سرانه مصرف تخم مرغ در ایران در سال 1393 با احتساب تخم مرغهای خوراکی تولیدی توسط مرغهای بومی و سایرمرغها(مادر، اجداد و ….) به 205 عدد در سال می رسد که بالاتر از میانگین جهانی[1] (8.81 کیلوگرم یا 153 عدد) بوده ولی نسبت به ژاپن (334)، آمریکا و فرانسه (248) و ایتالیا(224 عدد در سال) بسیار پائین تر است.
[1] – تولید تخم مرغ درجهان در سال 2012 معادل 64700 میلیون تن و جمعیت جهان 7.285میلیارد نفر در سال 2014 بوده است.
فايل pdf اين مقاله را مي توانيد از اينجا دانلود كنيد.