تولید جلبک پرورشی اسپیرولینا به ۴۶۱ تن در سال رسید
تولید جلبک پرورشی اسپیرولینا به ۴۶۱ تن در سال رسید
مدیرکل دفتر امور میگو سازمان شیلات ایران از تولید جلبک پرورشی در کشور خبرد داد که زمینه کاهش وابستگی به نهاده‌های وارداتی با مصرف جلبک در خوراک دام و آبزیان را فراهم می کند.

مدیرکل دفتر امور میگو سازمان شیلات ایران از تولید جلبک پرورشی در کشور خبرد داد که زمینه کاهش وابستگی به نهاده‌های وارداتی با مصرف جلبک در خوراک دام و آبزیان را فراهم می کند.

مهرداد محمدی‌ دوست افزود: تولید جلبک پرورشی اسپیرولینا در کشور با ظرفیت ارزآوری سالانه یک میلیون و ۵۴۰ هزار دلار، علاوه بر ایجاد ارزش افزوده در صنعت شیلات با تامین بخشی از نیازهای صنایع دام، طیور و آبزیان به کاهش وابستگی به نهاده‌های وارداتی کمک می‌کند.

مدیرکل دفتر امور میگو سازمان شیلات ایران اظهارداشت: تا پایان سال ۱۴۰۴ تولید خمیر جلبکی به ۴۶۱.۵ تن رسیده و در این مدت، سطح زیر کشت اسمی، شامل اراضی تخصیص‌یافته، ۱۱۲ هکتار و سطح زیر کشت فعال ۳.۲ هکتار بوده است.

وی گفت: جلبک در سال ۱۴۰۴ حدود ۰.۰۸۱ درصد از کل تولید آبزی‌پروری ایران را به خود اختصاص داده است.

محمدی دوست ادامه داد: بر اساس برآوردهای اعلام‌شده، تولید ۷۷ تن پودر خشک جلبک اسپیرولینا با حداقل قیمت هر کیلوگرم ۲۰ دلار، ظرفیت ارزآوری یک میلیون و ۵۴۰ هزار دلاری، معادل حدود ۳۰۸ میلیارد تومان را دارد.

مدیرکل دفتر امور میگو سازمان شیلات ایران در مورد مزایای مصرف جلبک ها گفت: جلبک‌ها به دلیل برخورداری از پروتئین، اسیدهای آمینه ضروری، اسیدهای چرب مفید امگا ۳، مواد معدنی، ویتامین‌ها به‌ویژه ویتامین‌های گروه B و ترکیبات زیست‌فعال، ظرفیت قابل توجهی برای استفاده در تولید خوراک دام، طیور و آبزیان دارند.

وی تصریح کرد: برحسب نوع گونه و محصول نهایی، جلبک می‌تواند حدود سه تا پنج درصد جیره غذایی دام، طیور و آبزیان را تشکیل دهد و در برخی کاربردهای صنعت دام و طیور، این میزان تا ۱۰ درصد خوراک نیز قابل افزایش است.

محمدی‌ دوست با اشاره به نقش جلبک در بهبود کیفیت خوراک و ارتقای سلامت دام، طیور و آبزیان اذعان داشت: استفاده از جلبک به‌عنوان غذای زنده در مراحل لاروی آبزیان، به دلیل تمایل تغذیه‌ای و تأثیر آن بر تقویت سیستم ایمنی و قدرت شکارگری، اهمیت ویژه‌ای دارد.

وی ادامه داد: توسعه تولید و فرآوری جلبک در کشور می‌تواند زمینه تامین بخشی از نیاز صنایع دام، طیور و آبزیان از منابع داخلی، کاهش وابستگی به نهاده‌های وارداتی و افزایش ارزش افزوده در تولید خوراک را فراهم کند.

مدیرکل دفتر امور میگو سازمان شیلات ایران گفت: تولید پودر جلبک، رنگدانه‌های طبیعی، روغن‌های غنی از امگا ۳ و مواد اولیه مکمل‌های خوراک از جمله ظرفیت‌های این حوزه به شمار می‌رود.

توسعه کشت جلبک در منابع آبی شور و نامتعارف

محمدی‌دوست با بیان این که پرورش جلبک در منابع آبی شیرین، شور، لب‌شور و نامتعارف امکان‌پذیر است، خاطرنشان کرد: با توجه به قرار گرفتن ایران در کمربند خشک جهانی و محدودیت منابع آب شیرین، استفاده از منابع آب شیرین غیرشرب در اولویت قرار دارد و توسعه پرورش جلبک در آب‌های شور، لب‌شور و منابع آبی نامتعارف نیز در راستای سیاست‌های توسعه دریامحور و اسناد بالادستی در دستور کار سازمان شیلات ایران قرار گرفته است.

وی افزود: در حال حاضر تولید ریزجلبک اسپیرولینا در ۹ استان کشور شامل آذربایجان شرقی، بوشهر، هرمزگان، گیلان، مازندران، اصفهان، فارس، مرکزی و یزد انجام می‌شود؛ هرچند ظرفیت پرورش جلبک با توجه به نوع گونه و شرایط محیطی، در سایر مناطق کشور نیز وجود دارد.

مدیرکل دفتر امور میگو سازمان شیلات ایران افزایش سطح زیر کشت و توسعه مزارع پرورش اسپیرولینا را از اقدامات شاخص این حوزه برشمرد و گفت: تولید زیست‌توده غنی از پروتئین برای استفاده در صنایع غذایی، دارویی و خوراک دام و آبزیان، از اهداف توسعه این مزارع است.

وی بومی‌سازی فناوری تولید و کشت ریزجلبک‌ها در سامانه‌ های عمودی و افقی از جمله کشت روباز و انواع فتوبیوراکتورها را از دیگر اقدامات مهم دانست و افزود: این فناوری‌ها امکان مدیریت و کنترل بهتر نور، دما، مواد مغذی و کیفیت آب را فراهم می‌کنند و در افزایش بهره‌وری تولید نقش دارند.

محمدی‌دوست توسعه تحقیقات زیستی را از دیگر محورهای این حوزه عنوان کرد و اظهار داشت: شناسایی گونه‌های بومی، بهینه‌سازی محیط کشت، اصلاح شرایط رشد و بررسی کاربردهای ریزجلبک‌ها در تولید رنگدانه‌ها، ترکیبات زیست‌فعال و مواد اولیه صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی از جمله زمینه‌های پژوهشی مورد توجه است.

وی تکمیل زنجیره ارزش و فرآوری را نیز ضروری دانست و تصریح کرد: توسعه روش‌های برداشت، آبگیری، خشک‌کردن، پودرکردن و بسته‌بندی جلبک، زمینه عبور از خام‌فروشی و حرکت به سمت تولید محصولات فرآوری‌ شده با ارزش افزوده بالاتر را فراهم می‌کند.