به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کشاورزی .صنایع غذایی اگنا به نقل از ایرنا سمنان، ترحم بهزاد در گفت و گویی افزود: شهروندان در حد مصرف از گیاهان شناخته شده بهرهبرداری کنند و از برداشت بیرویه و برداشت گیاهان ناشناخته پرهیز و در صورت داشتن نشانههای مسمومیت، در کوتاهترین زمان به مرکز درمانی مراجعه کنند.
وی با بیان این که بهار زمان حضور در طبیعت است، فرهنگسازی با همراهی رسانهها در زمینه پرهیز از برداشت بیرویه گیاهان صحرایی را یک ضرورت دانست و گفت: بر این اساس، برنامهریزی اصولی و هدفمند و نظارت مستمر برای جلوگیری از آسیب به طبیعت در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری مورد توجه است.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری خاطرنشان کرد: ۲ هزار تن انواع گیاهان دارویی سال ۱۴۰۳ از عرصههای مرتعی کشور برداشت و یکهزار تن صادر شد.
احیای ۲۰ میلیون هکتار مراتع تکلیفیِ برنامه هفتم توسعه
بهزاد گفت: حفظ، احیا، اصلاح، مدیریت و توسعه ۲۰ میلیون هکتار از عرصههای مرتعی تکلیف برنامه هفتم توسعه برای این سازمان است.
وی بیان کرد: وسعت عرصههای مرتعی کشور حدود ۸۳ میلیون هکتار است و طبق تبصره یک ماده سه قانون حفاظت از عرصههای مرتعی، تمام مرتعداران با هدف تحقق وظایف در برنامه هفتم توسعه شناسایی شدند.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری ادامه داد: بیش از ۹۶ درصد عرصههای مرتعی کشور پایش (ممیزی) و مشخص شد و یک میلیون و ۶۳ هزار خانوار بهرهبردار در قالب طرح مرتعداری در عرصههای مرتعی فعالیت دارند.
وی اضافه کرد: ۴۴ هزار و ۲۳۷ سامانه عرفی در کشور شناسایی شد و طبق قانون بهرهبرداران پس از ۲ فصل بهرهبرداری از عرصههای مرتعی باید طرح مرتعداری تهیه کنند.
بهزاد گفت: برای ۴۴ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار از عرصههای مرتعی کشور طرح تهیه شده است.
به گفته وی، ۲۵ میلیون هکتار از عرصههای مرتعی با پیوست الزام اجرای طرح مرتعداری به بهرهبرداران واگذار شده است.
وی بیان کرد: تامین علوفه و تعلیف چرای دام از اهداف مرتعداری در گذشته بود، اما اکنون استفاده اصولی از ظرفیت طبیعت برای بهبود معیشت مدنظر است.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اظهار کرد: ۱۱ فرصت استفاده از عرصههای مرتعی در قالب تهیه طرح در زمینههای مختلف از جمله توسعه زراعت چوب، انرژیهای نو، اقامتگاه بومگردی، کشت گیاهان دارویی، آبزیپروری، زنبورداری، پرورش ماکیان و وحوش تعریف شده است.
کاهش ۳۷ درصدی بارندگی در عرصههای مرتعی
بهزاد بیان کرد: میانگین استاندارد بارندگی در بلندمدت کشور ۲۳۳ میلیتر و میزان بارندگی در سال آبی ۱۴۰۳- ۱۴۰۴ حدود ۱۲۸ میلیمتر است که آمار نشان دهنده ۳۷ درصد کاهش بارندگی است.
به گفته وی، هر یک میلیمتر کاهش یا افزایش بارندگی در کاهش یا افزایش هشت دهم کیلوگرم تولید علوفه موثر است.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری بیان کرد: اردیبهشت میزان بارندگی به استانها ابلاغ و آنان براین اساس ظرفیت برداشت از عرصههای مرتعی در هر منطقه را تعیین میکنند.
وی افزود: اجرای مدیریت چرا، ساماندهی کوچ در حفاظت از عرصههای مرتعی از اهمیت زیادی برخوردار است و نقشه راه در این زمینه تعریف، تدوین و ابلاغ شد.
این مسوول با اشاره به خسارتهای کوچ زودهنگام به طبیعت، گفت: کوچ بهاره در عرصههای مرتعی در هیچکجای کشور آغاز نشده است.
بهزاد گفت: معرفی بهرهبردار جایگزین پس از فوت و تمدید پروانه چرا باید مورد توجه بهرهبرداران عرصههای مرتعی باشد.
بنابر این گزارش، ۸۳ درصد عرصههای مرتعی کشور به منابع طبیعی اختصاص دارد که از این میزان ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار جنگل در پنج رویشگاه مختلف، بیش از ۸۳ میلیون هکتار مرتع و ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار بیابان است.
از ۹.۷ میلیون هکتار وسعت استان سمنان، ۵۵ درصد نواحی بیابان و خشک، ۳۸.۵ درصد مراتع، ۲ درصد اراضی کشاورزی و ۳.۶ درصد جنگل است.
- نویسنده : زهرا لیاقت فر
- منبع خبر : پایگاه اطلاع رسانی اگنا