برگزاری نمایشگاهی با پیامدهای نامطلوب برای صنعت طیور و اقتصاد کشور تشخیص درست سازمان دامپزشکی و درد بی درمان آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در ایران! مولود غلامی بیش از یک دهه است که با شروع فصل سرما و ورود پرندگان مهاجر به کشور، بیماری آنفلوانزای پرندگان در چند سویه مختلف، بخش های طیور شامل […]
برگزاری نمایشگاهی با پیامدهای نامطلوب برای صنعت طیور و اقتصاد کشور
تشخیص درست سازمان دامپزشکی و درد بی درمان آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در ایران!
مولود غلامی
بیش از یک دهه است که با شروع فصل سرما و ورود پرندگان مهاجر به کشور، بیماری آنفلوانزای پرندگان در چند سویه مختلف، بخش های طیور شامل صنعتی و سنتی را زیر تاثیر خود قرار می دهد. آخرین سویه ای که تلفات بیش از ۱۲ میلیون قطعه ای روی دست صنعت مرغداری کشور گذاشت و در نوع خود یک آمار منفی جهانی محسوب می شود، آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از نوع N5H8 بود که امسال نیز در برخی مناطق غربی بروز کرده اما هنوز اپیدمی نشده است.
در چنین شرایط حاد و خطرناکی، سازمان دامپزشکی کشور که متولی و مسئول تامین بهداشت و امنیت سلامت است، بر اساس وظیفه ذاتی و قانونی اش باید اعلام وضعیت اضطرار می کرد که خوشبختانه چنین نیز کرد. مصداق این عملکرد مناسب و درک درست از شرایط حاد از سوی مسئولان سازمان دامپزشکی را می توان به نامه مدیر کل حوزه ریاست حقوقی و ارزیابی عملکرد این سازمان به وزارت جهاد کشاورزی در تاریخ ۱۵ ابان ماه دانست.
در این نامه سازمان دامپزشکی از وزارت جهاد کشاورزی خواسته است با توجه به حساسیت موضوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور و همچنین برگزاری شانزدهمین نمایشگاه بین المللی دام، طیور، آبزیان و صنایع وابسته در اواسط آذرماه، بخش های مرتبط با طیور در این رویداد حذف و موضوع به معاونت ها و زیرمجموعه های مرتبط وزارتخانه اطلاع رسانی شود.
هنوز جوهر نامه خشک نشده بود که نامه دیگری در فاصله زمانی کمتر از ۵ روز و در تاریخ ۲۰ ابان ماه از سوی مدیر کل حوزه ریاست حقوقی و ارزیابی عملکرد سازمان دامپزشکی به وزارت جهاد کشاورزی ارسال شد، بدون اینکه اعلام کند بر اساس کدام ضوابط و اصول بهداشتی و قرنطینه ای، مجاب شده است که مسئولان و مجریان نمایشگاه بین المللی دام و طیور تهران که در گستره بزرگی برگزار می شود، می توانند در عرض ۴ تا ۵ روز، تمامی ضوابط و مقررات ایمنی زیستی را در بخش طیور «با توجه به حساسیت موضوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور» رعایت کنند!
فارغ از اینکه نامه دوم دارای پرسش ها و ابهام های زیادی است به ذکر چند پرسش بنیادین بسنده می کنیم و از مسئولان محترم سازمان دامپزشکی کشور خواستار پاسخگویی و شفاف سازی هستیم.
رعایت امنیت زیستی در نمایشگاه دام و طیور با کدام سازوکار؟
در بخش نخست نامه مورخ ۲۰ ابان ماه سازمان دامپزشکی آمده است؛ شرکت مجری برگزارکننده نمایشگاه تعهد می کند تدابیر و تمهیدات لازم را جهت رعایت امنیت زیستی اتخاذ کند! همان گونه که آگاهی دارید موضوع امنیت زیستی یا بیو سیکوریتی ( security Bio)یک واژه گسترده و بسیار فراگیری شامل مجموعه اقداماتی از عملیات ضد عفونی و همچنین اقدامات بهداشتی است که شیوع ارگانیسم های بیماری زا را محدود می کند. این بحث کاربردی و تخصصی بسیار مهمی در صنعت دام و طیور به شمار می رود که در تخصص نگارنده و مجالی برای پرداختن به آن نیست.
در بخش دیگری از این نامه به تعهد برگزارکنندگان نمایشگاه در خصوص کنترل آمد و شد افراد مرتبط با حوزه صنعت طیور اشاره شده است و بازهم پرسش و ابهام آنجایی بیشتر می شود که برگزارکنندگان محترم چگونه در ۴ روز برگزاری نمایشگاه و با انبوهی از بازدیدکنندگان در فضای وسیعی چون نمایشگاه تهران و با کدام سازوکار می توانند شاغلان و فعالان صنعت طیور شامل مدیران و صاحبان، کارگران، دامپزشکان و کارکنان دامپزشکی، دلالان خرید و فروش، توزیع کنندگان و فروشندگان خرده پا و افراد متفرقه را شناسایی کنند؟! در صورت احتمال توانایی این کار چگونه و با چه امکانات بهداشتی و قرنطینه ای می توانند این کار را انجام دهند؟
حذف بخش طیور از نمایشگاه شانزدهم به قوت خود باقی است؟
آیا امکاناتی مانند حمام، گان، ماسک و سایر لوازم و ملزومات بهداشتی و قرنطینه ای در کنار نمایشگاه مستقر می شود و مرغداران و فعالان حوزه طیور پیش از ورود و پس از شناسایی ابتدا دوش می گیرند و با لباس مبدل وارد نمایشگاه می شوند و بازدید می کنند؟!
مورد آخری که در سطرهای پایانی نامه ذکر شده، جمله«تا اطلاع ثانوی بلامانع است»، می باشد که خود جای پرسش ها و ابهام های بسیاری دارد اما نتیجه ای که ازآن می توان گرفت این است که با این حال امکان حذف بخش های طیور از نمایشگاه شانزدهم همچنان به قوت خود باقی است.


































