زیان مرغدارانی که تا کنون جبران نشده است؟
زیان مرغدارانی که تا کنون جبران نشده است؟

با توجه به پاک شدن کشور از آنفولانزا و رونق صادرات قیمت تخم مرغ به قیمت واقعی خود نزدیک نشده که این امر ضرر و زیان مرغدار را نشان می دهد. کشورمان در تولید تخم مرغ رتبه دهم جهانی و پنجم آسیا را در کارنامه خود دارد و در کنار رقبایی آسیایی خود همچون چین […]

با توجه به پاک شدن کشور از آنفولانزا و رونق صادرات قیمت تخم مرغ به قیمت واقعی خود نزدیک نشده که این امر ضرر و زیان مرغدار را نشان می دهد.

کشورمان در تولید تخم مرغ رتبه دهم جهانی و پنجم آسیا را در کارنامه خود دارد و در کنار رقبایی آسیایی خود همچون چین و هندبه امر صادرات می پردازد.

با وجود گذشت ۶۰ سال از عمر این صنعت، دیگر دغدغه تامین نیاز داخل را نداریم و چنانچه بعد از گذر از این مسیر وارد عرضه صادرات این محصول به برخی کشورها شده ایم تا انگیزه افزایش تولید برای مرغداران به وجود آید.

در حال حاضر صنعت مرغ تخم گذار به موفقیت های چشمگیری دست یافته  به طوری که توانسته سالانه بیش از ۹۰۰ هزار تن تخم مرغ  در کشور تولید کند تا جایی از این میزان سال گذشته ۷۰ هزارتن به کشورهای مختلف صادر کرده است.

این گزارش حاکی از آن است که در طی شش ماهه اول سال جاری علی رغم ممنوعیت صادراتی۴۳ هزار تن صادرات به کشورهای عراق و افغانستان  و برخی کشورها داشته ایم.

رضا ترکاشوند مدیر عامل اتحادیه مرغ تخم گذار در خصوص صادرات تخم مرغ در سال جاری گفت: خوشبختانه در شهریور ماه با رفع موانع صادراتی و اعلام پاک بودن کشور از آنفولانزای پرندگان بیش از ۱۱٫۸۰۰ تن مجوز صادرات ارائه شد به طوری که از این میزان حدود ۹ هزارو ۸۰۰ تن به عراق ، ۱هزارو ۳۴۰ تن به افغانستان و تا حدودی به ترکمنستان و تاجیکستان صادرشده است که این امر بیانگر افزایش ۳۰ درصدی صادرات نسبت به سال گذشته را نشان می دهد.

در واقع عراق و افغانستان بازار اصلی و مشتریان عمده تخم مرغ ایرانی هستند به گونه ای که در سال جاری ۹۸ درصد تخم مرغ به این کشورها صادر شده و ازطرفی صادرات به کشورهای ترکمنستان و تاجیکستان به سبب تولید تخم مرغ  در این کشورها کاهش یافته است.

هرچندتا کنون قیمت تخم مرغ  حتی با اعلام پاک شدن کشور از آنفولانزای پرندگان و رونق صادرات، به قیمت واقعی خود نزدیک نشده، و موجب ضررو زیان قابل توجهی نیز  به مرغداران شده است.

براین اساس؛ دولت با در اختیار گذاشتن تسهیلات با سود کم به صادرکنندگان می تواند بازارهای صادراتی را توسعه دهد و از سویی با تدبیر برنامه ترویج مصرف تخم مرغ در داخل دیگر شاهد مازاد تولید و ضرر مرغداران نخواهیم بود.

سید فرزاد طلاکش  گفت: صنعت مرغ تخم گذار کشور در سال گذشته بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان خسارت دیده که در سال جاری با توجه به شیوع آنفولانزا و مازاد تولید ضررمرغداران کمتر از سال گذشته نیست در حالیکه در سه سال گذشته هیچ گونه تسهیلات دولتی برای تامین بخشی از هزینه ها و خسارات در اختیار مرغداران قرار نگرفته است.

وی گفت: قیمت تمام شده تخم مرغ با محاسبه سود مرغدار به طور میانگین کیلویی ۴ هزارو ۱۰۰ تومان اعلام شده درحالیکه در روزهای گذشته با توجه به رونق صادرات به طور میانگین کیلویی ۳ هزارو ۲۰۰ تومان فروخته شده و از طرفی از ابتدای سال جاری میانگین قیمت تخم مرغ به طور متوسط کیلویی ۲ هزارو ۶۰۰ تومان بوده که این امر زیان هزارو ۵۰۰ تومانی مرغداررا در فروش هر کیلوگرم نشان می دهد.

طلاکش با انتقاد از مسئولان دولتی اظهار داشت: مردم باید از قیمت واقعی تخم مرغ آگاه شوند که همواره دستگاه های دولتی با استفاده از قوانین دستوری قیمت برآورده محصول را پایین نگه داشته و تعادل قیمت را از بین برده اند به گونه ای که تولید همیشه به ضرر تولید کننده بوده است.

وی افزود:همچنین زیان مرغداران باعث شده که آنان به ناچار از هزینه های عمرانی خود بکاهند تا از عهده هزینه هایشان برآیند که در نتیجه این امر موجب کاهش بهره وری صنعت خواهد شد.

دبیر کل کانون سراسری پرورش دهندگان مرغ تخم گذارخاطر نشان کرد:  در واقع وزارت جهاد کشاورزی به سیاست گذاری های بازار داخلی و خارجی و مدرن سازی بازار توجهی نداشته که همین امر مسبب مازاد تولید و زیان مرغدار شده است.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه دولت از گذشته تعهد کرده بود که اگرقیمت تخم مرغ براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار معادل کیلویی ۳ هزارو ۸۰۰ ارائه نشود مابه التفاوت آن را پرداخت میکند اما تا کنون زیان مرغداران را جبران نشده است.

چند ماهی است که کشور از آنفولانزای پرندگان پاک شده و صادرات مجدد به کشورها از سر گرفته شده اما همچنان مرغداران با مازاد تولید و واقعی نبودن قیمت ها دست و پنجه نرم می کنند و همواره نیازمند حمایت از سوی دولت هستند در حالیکه درسه سال گذشته هیچ گونه تسهیلات دولتی برای تامین بخشی از هزینه ها و خسارات در اختیار مرغداران قرار نگرفته است.

گفتنی است که مدیریت دقیق مسئولان امر و اعطای تسهیلات به صادر کنندگان همواره در این میان لازم است تا بیش از پیش شاهد زیان روز افزون مرغداران در کشور نباشیم.